Forse stijging besmettingen met corona onder reizigers op Eindhoven Airport

Foto: ANP

Terwijl Eindhoven Airport begonnen is aan wat normaal gesproken de drukste maand van het jaar is, neemt het aantal met corona besmette reizigers op de luchthaven in rap tempo toe. De afgelopen twee weken is het aantal bijna verviervoudigd. 

Sinds begin juni kwamen 26 besmette passagiers aan op de tweede luchthaven van Nederland, meldde de GGD Brabant Zuidoost zondag desgevraagd. Twee weken geleden waren dat er nog maar 7, afgelopen vrijdag 20 en nu dus 26. De besmette passagiers zaten verspreid over 21 vluchten.

De gezondheidsdienst is bij besmette passagiers een bron- en contactonderzoek gestart om te achterhalen met wie ze in aanraking zijn geweest. Het daadwerkelijke aantal besmette passagiers kan overigens hoger zijn omdat lang niet iedereen zich laat testen. Bij de besmette personen bleek uit het contact dat de GGD nadien met ze opnam dat ze in een vliegtuig hadden gezeten, zegt een woordvoerder van de GGD.  Op welke vluchten de passagiers met een coronabesmetting hebben gezeten, wordt niet bekendgemaakt.

Intussen probeert de luchthaven de kans op verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden. Zo blijft de terminal op slot voor niet-reizigers en wordt extra personeel ingezet om rijen bij de gates te voorkomen. Op foto’s die de afgelopen dagen op sociale media werden geplaatst, is te zien dat dat niet altijd lukt.

65.000 reizigers

De maand augustus betekent traditioneel topdrukte op Eindhoven Airport. Vorig jaar ging deze maand met ruim 681.000 passagiers de boeken in als voorlopige recordmaand. Afgelopen weekend verwerkte de luchthaven zo’n 10.000 reizigers per dag, veel minder dan normaal rond deze tijd. Van maandag tot en met komende zondag rekent de luchthaven op zo’n 60.000 tot 65.000 reizigers. Dat kunnen er minder worden als reisadviezen voor vakantielanden worden omgezet in ‘code oranje’,  wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

Voordat reizigers gaan vliegen moeten zij een gezondheidsverklaring invullen, waarop zij bijvoorbeeld aangeven of ze koorts hebben of verkouden zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu