Fotograaf Karel Zwaneveld (72) overleden. Groninger maakte jarenlang foto's voor talloze kranten, sportevenementen en theatervoorstellingen

Karel Zwaneveld op zijn 24ste en laatste Noorderzon. Foto Knelis

Fotograaf Karel Zwaneveld is op 72-jarige leeftijd overleden. Zwaneveld maakte jarenlang foto’s voor onder andere Dagblad van het Noorden en diens voorlopers Nieuwsblad van het Noorden en Groninger Dagblad, maar ook voor AD, ANP, NRC en de Volkskrant.

In 1976 won Zwaneveld de Zilveren Camera met zijn foto van de afloop van de Molukse bezetting van het Provinciehuis in Assen. Daarnaast fotografeerde hij voetbalwedstrijden, motorraces en schaatstoernooien, inclusief de Olympische Winterspelen (,,ik heb me rot gereisd”).

Altijd kwam het neer op timing. ,,Dat geldt in het theater net zo sterk als bij sportwedstrijden. ‘t Moet gewoon in een keer raak zijn. Ik heb bij een repetitie nooit gevraagd of een scène nog eens over mocht. Dat vind ik niks. Dat heb ik nooit gewild”, vertelde hij in een eerder interview aan het Dagblad van het Noorden .

Geleerd in Bedum

Zwaneveld leerde het vak bij zijn oom in Bedum, die trouwreportages maakte. Later ging hij naar de Fotovakschool in Den Haag. Met vijf vrienden kocht hij een boerderij in Ommelanderwijk. Jan van Kooten, lid van de hoofdredactie van de Asser en Emmer Courant , woonde om de hoek. „Zo rolde ik daar binnen. De Drentse Groningse Pers werkte later samen met het AD ; mooi voor de opdrachten”, vertelde hij daarover.

In augustus 2019 nam hij afscheid als fotograaf. Het festival Noorderzon was zijn laatste opdrachtgever.

Zwaneveld overleed op 10 juli.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu