Friese Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer brengt ode aan songfestival met strip

Illustratie: Margreet de Heer

Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer, opgegroeid in Friesland, dook in het Songfestival. Dat gaat niet door. Haar tijdlijn ervan wel.

Je bent straks drie jaar Stripmaker des Vaderlands geweest. Behoorlijk actief ook.

,,Dat moest! Ik was het gezicht van de Nederlandse strip en moest die intensief vertegenwoordigen.”

Wat vind je zelf het hoogtepunt?

,,Mijn overzicht graphic novels voor de Leeslijst. Ik heb er hard aan gewerkt die bij leraren onder de aandacht te brengen. Dat is aardig gelukt. De laatste vijftien jaar is er veel werk van volwassen en literair niveau gemaakt dat op die lijst hoort te staan.”

Toch blijft dat nogal buiten beeld.

,,Doordat veel graphic novels vaak de reguliere boekhandel niet halen. Daarbuiten is een schatkamer aan strips verborgen. Een goeie strip vormt voor scholieren sowieso een toegankelijk medium om kennis te vergaren. Lesbrieven in stripvorm, ideaal.”

Zoals een Dichter des Vaderlands aanhaakt bij belangrijke gebeurtenissen, dook jij het Songfestival in, ook al gaat dat nu niet door. Had je daar altijd al wat mee?

,,Ik ben pas aangehaakt na Anouk en was geen ‘die hard’. Maar ik zie het nu wel als een feest van verbinding, dat alle grenzen oversteekt.”

Toch verraadde een tekening van je in de recente StripGlossy, waarvan je gasthoofdredacteur was, dat je er niet per se heen hoeft.

,,Ik zit niet wachten op massa’s. Laat mij maar lekker op een afstandje kijken, thuis.”

Je bent bij Lenny Kuhr geweest voor een stripinterview.

,,Ik kende vooraf alleen De Troubadour, maar ben ook naar een optreden geweest. Ik was aangenaam getroffen. Eigen teksten, eigen muziek en wat een energie. Nog steeds de kracht van toen ze 19 was en won.”

Er staat veel meer songfestival in de StripGlossy.

,,Ja. Daarnaast vroeg ik een bijdrage aan tientallen tekenaars uit heel Europa. Kon best, dacht de uitgever. Paste voor geen kant. Dus maakten we een aparte glossy, ernaast, een special. Ons komt het daarom goed uit dat het festival een jaar opschuift. Kunnen we die glossy dan uitbrengen en hoeven we hem nu niet naast de andere te vermarkten, met óók songfestival erin. Die is trouwens al aan zijn tweede druk toe. Tienduizend exemplaren verkocht! Niet normaal!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu