GGD Fryslân geeft coronatest deels uit handen

In Friesland kan sinds kort veel meer getest worden op het coronavirus. GGD Fryslân geeft het afnemen van monsters van mensen die mogelijk besmet zijn wel geleidelijk uit handen.

Een figurant laat zien hoe een bemonstering van neusslijm met een wattenstaafje geschiedt bij een drive-in van een GGD-testlocatie in Rotterdam.  FOTO ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Een figurant laat zien hoe een bemonstering van neusslijm met een wattenstaafje geschiedt bij een drive-in van een GGD-testlocatie in Rotterdam. FOTO ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN Foto: "ROBIN VAN LONKHUIJSEN"

Sinds 6 april is het testbeleid verruimd in Nederland en is de testcapaciteit aanzienlijk vergroot. Zo kan medisch microbiologisch laboratorium Izore in Friesland al vierhonderd testen op het coronavirus per dag uitvoeren. Indien gewenst kan de capaciteit verder worden uitgebreid.

De vergrote capaciteit van Izore wordt nog lang niet volledig benut. Door de week worden er dagelijks tussen de honderd en 150 diagnoses gesteld, in de weekeinden zo’n vijftig. Ruim driekwart gebeurt in opdracht van GGD Fryslân. Het andere te diagnosticeren slijmmateriaal komt voornamelijk nog uit de ziekenhuizen.

De testcapaciteit van Izore is veel groter dan de GGD aan capaciteit (menskracht en materiaal) heeft voor het afnemen neus- of wangslijm. GGD-medewerkers nemen slijm af van zorgpersoneel op de nieuwe afnamelocatie, in een tent naast het laboratorium van Izore. Daarnaast gaat een mobiel bemonsteringsteam van de GGD langs kleinschalige woonzorgcentra om op locatie op verzoek van huisartsen kwetsbare corona-patiënten te testen, zo’n tien per dag. De grotere zorgcentra, die specialisten ouderengeneeskunde in dienst hebben, kunnen hun ‘verdachte’ bewoners zelf testen, zegt GGD-arts infectieziektenbestrijding Everhard Hofstra.

GGD Fryslân kan per dag honderd monsters afnemen en als dat echt nodig is deze capaciteit naar 200 of meer uitbreiden, zegt Hofstra. ,,Dat hangt heel erg af van de ontwikkeling van de epidemie. Het aantal besmettingen is hier nog laag.”

Hofstra benadrukt dat de GGD een crisisorganisatie is. ,,De teststraat is er voor de publieke gezondheid, maar is ook een crisisfaciliteit. Als de crisis langer duurt gaan we toe naar het nieuwe normaal. Dan moeten we goed kijken naar wat onze taak is. Onze medewerkers jeugdgezondheidszorg doen nu coronazorg. Mochten straks de scholen weer opengaan, dan krijgen zij ook weer die taak.”

Politie en ov-bedrijven kunnen hun personeel testen

Naast zorginstellingen kunnen in het Noorden ook andere instanties als politie en openbaar vervoer hun personeel testen. Een individuele agent of conducteur die is bespuugd zal door de GGD bemonsterd worden, zegt Hofstra. Maar als dit soort organisaties hun hoestende werknemers breder willen testen op het coronavirus, dan moeten ze zelf hun mensen gaan bemonsteren. ,,Daar kunnen ze eventueel teststraten voor opzetten, dat past niet direct binnen onze crisisfunctie.”

Voor zorgmedewerkers en andere instanties zal doorgaans de bedrijfsarts moeten bepalen wie er getest mag worden, de rekening is volgens GGD Fryslân voor de werkgever. Wat een test kost, weet de instantie niet. ,,Hiervoor worden verschillende tarieven gehanteerd door de doorverwijzer”, mailt de woordvoerder. In het veld wordt gesproken over zo’n honderd euro per test.

Voor het doen van juiste diagnoses is goede bemonstering cruciaal, zegt medisch directeur Anne-Marie van Elsacker van Izore. Voor een goed resultaat moet testmateriaal hoog achter uit de neus worden gehaald. Van Elsacker verwacht dat de grotere capaciteit hoe dan ook snel nodig is. ,,Met de verruimde testrichtlijn kan dat snel het geval zijn, gezien de grootte van ons verzorgingsgebied en alle zorginstellingen daarin. Het is en blijft zaak een goede beoordeling te doen, zowel qua patiënten als qua zorgmedewerkers.”

Matthijs Bergsma van de Heerenveense zorgkoepel Alliade bevestigt dat. ,,Onze specialisten testen nu veel meer. Zodra er verdenking van corona is wordt er getest.” Op de corona-afdeling voor Friese ouderen in Anna Schotanus in Heerenveen zijn momenteel twintig van de 45 bedden bezetten, meldt Bergsma. Volgende week wordt met het oog op een mogelijke piek uitgebreid naar 115 bedden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu