Storing op coronatest.nl en andere GGD-sites voorbij. Mensen kunnen weer online afspraak maken voor test of vaccinatie. Systeem lag plat door nieuwe ddos-aanval

Foto: ANP

Mensen kunnen weer online een afspraak maken voor een coronatest of een vaccinatie. Door een ddos-aanval op een leverancier was het afsprakensysteem donderdag heel moeilijk bereikbaar, maar inmiddels zijn de sites weer in de lucht, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.

Ook woensdag waren er ddos-aanvallen. Daardoor konden mensen niet met hun DigiD-gegevens inloggen bij de GGD. Mensen konden niet alleen geen nieuwe afspraak maken, het was ook vrijwel onmogelijk om testuitslagen te bekijken of eerder gemaakte afspraken in te zien. Af en toe lukte het iemand om via de website toch een afspraak te maken, maar de meeste mensen kwamen er niet doorheen.

De getroffen leverancier gaat aangifte doen van de aanval. ,,En als het helpt zullen wij dat zeker ook niet nalaten”, aldus de GGD-organisatie. Volgens de GGD lijkt er geen enkel verband te zijn tussen de ddos-aanval op de leverancier en de technische storing bij softwarebedrijf Akamai, waardoor enkele grote sites van over de hele wereld donderdag een tijdlang onbereikbaar waren.

Overspoeld met verkeer

Bij een ddos-aanval wordt een computersysteem overspoeld met verkeer. Het systeem kan al die bezoekers niet aan en bezwijkt onder de druk, waardoor sites onbereikbaar worden. Zulke aanvallen zijn online heel eenvoudig te bestellen en uit te voeren, het is vrij laagdrempelig. Het is niet bekend wie achter de aanvallen op de GGD zitten en wat het motief is.

Mensen die een afspraak wilden maken, konden bellen met het landelijk nummer 0800-1202 voor een test of met 0800-7070 voor een vaccinatie.

Volgens de organisatie hebben de ddos-aanvallen geen invloed op de werking van het Digitaal Corona Certificaat (DCC).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu