GGD voorziet prikwens voor zomer nu coronareisbewijs komend jaar blijft

Het coronareisbewijs blijft in elk geval tot 2023 in de lucht.

De GGD rekent op een groeiende vraag naar coronavaccinaties en boosterprikken in aanloop naar de zomervakantie. Dat laat de instantie weten nu de EU het gebruik van het coronareisbewijs (DCC) met een jaar heeft verlengd.

„Als het coronatoegangsbewijs in bepaalde landen van kracht blijft, dan is de verwachting dat het aantal boostervaccinaties hoger zal zijn richting de zomervakantie”, aldus een woordvoerder, die benadrukt dat de GGD geen exacte cijfers heeft, omdat men niet vraagt naar de reden voor een vaccinatie.

Het Europees Parlement bekrachtigde vorige week het besluit om het DCC te gebruiken tot 1 juli 2023. Dat is een verlenging voor een jaar en betekent dat zeker reizigers die vliegen deze zomer daarna gevraagd zal worden om aan te tonen of zij hersteld, gevaccineerd, geboosterd of getest zijn.

Raadzaam

De ANWB benadrukt dat het deze zomer nog altijd raadzaam is om de coronaregels naar en op de reisbestemming in de gaten te houden. „Dat kan al slim zijn voor je boekt, maar wellicht veranderen er ook nog regels”, aldus woordvoerster Annelies Tichelaar.

Anderzijds blijft het verwarrend dat de inreisregels anders kunnen zijn dan de lokale regels. In sommige landen wordt een coronabewijs ook nog gevraagd als je bijvoorbeeld naar een restaurant gaat. In Spanje, Portugal en Duitsland kunnen de regels zelfs binnen de landsgrenzen nog verschillen.

ANVR-topman Frank Oostdam herkent die lappendeken, en weet ook dat miljoenen EU-burgers niet zijn geprikt. „Dat kost ons ongetwijfeld klanten, maar het levert ons ook meer mogelijkheden op. We zullen moeten leven met het DCC, want zonder zal het alleen maar moeilijker zijn te reizen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu