Gaan Trump en Clinton winnen in Iowa?

Trump valt Cruz aan in debat Republikeinen ANP

Trump, Cruz, Clinton, Sanders, Bush. Zij willen allen de volgende president van de Verenigde Staten worden. De opvolger van Barack Obama. Maar hoe werken de verkiezingen nu precies in de Verenigde Staten? De ambtstermijn van Barack Obama loopt in januari 2017 af. Amerikaanse kiezers mogen vanaf maandagnacht naar de stembus om zijn opvolger te kiezen. Het gaat dan om de voorverkiezingen van de Republikeinse en Democratische partijen. Uit deze voorverkiezing komen een Republikeinse en Democratische winnaar. In november nemen zij het tegen elkaar op en mogen kiezers nogmaals hun stem uitbrengen. Dan wordt de opvolger van Obama bekend.

Wat gaat er maandagnacht gebeuren?

De voorverkiezingen voor het presidentschap van Amerika beleven maandagnacht hun (eerste) hoogtepunt in de staat Iowa. Anders dan in Nederland zijn de voorverkiezingen van de twee grote partijen in Amerika, de rechtse Republikeinen en de gematigde Democraten, onderdeel van de verkiezingen om het presidentschap. Staat voor staat, gedurende een periode van zes maanden, mogen kiezers zich uitspreken in deze voorselectie. Op 8 november mogen de twee overgebleven kandidaten het dan tegen elkaar opnemen om het presidentschap. Ze nemen het niet echt meer tegen elkaar op, nu lijkt net of er nog debat komt. Maar het is gewoon laatste stemronde eigenlijk.

De inwoners van de staat Iowa mogen als eerste naar de stembus. Die staat heeft sinds 1976 de eerste plek op de verkiezingskalender. Historisch gezien hebben de vroege staten zoals Iowa een grote invloed op welke kandidaten uiteindelijk overblijven.

Wat is een caucus?

De voorverkiezingen kennen eigenlijk twee vormen. Sommige staten hanteren een zogenaamde ' primary ', anderen een 'caucus'. Dat mogen ze zelf beslissen. Een ' primary ' is vergelijkbaar met de verkiezingen die wij in Nederland kennen. Een ' caucus ' is een stuk gecompliceerder. Mensen komen samen in bijvoorbeeld een tennishal of buurthuis en moeten dan bij een bord met de naam van hun kandidaat gaan staan. Dan tellen ze de stemmen.

In Iowa moet een kandidaat dan ook nog eens minimaal 15 procent van de kiezers achter zich krijgen om überhaupt meegeteld te worden in de uitslag. Behoor je tot een groep die niet dat minimum haalt dan mag je alsnog een andere groep kiezen. De andere aanwezigen mogen dan proberen om je te overtuigen om bij hun groepje te komen staan. Een exacte uitleg kun je ook bekijken in dit filmpje:

Waarom is Iowa zo belangrijk?

De kandidaten hebben tot nu toe alleen maar debatten met elkaar kunnen voeren en campagnebijeenkomsten georganiseerd. Dat is natuurlijk belangrijk maar de voorverkiezing in Iowa is de eerste echte test voor de kandidaten waaruit blijkt of hun boodschap aanslaat bij de kiezers.

Als dat niet zo is dan moet het roer om. Dat was bijvoorbeeld ook bij John McCain in 2008 het geval. Hij verloor in Iowa en veranderde vervolgens van tactiek. McCain won daarna in de staat New Hampshire en wist alsnog de nominatie van de Republikeinse partij te veroveren. Hij verloor overigens uiteindelijk van Barack Obama.

Als je niet wint in Iowa, ben je dan kansloos?

Nee. Als een kandidaat de voorverkiezingen in Iowa wint, is niet gezegd dat hij/zij de presidentsverkiezingen pakt. Zo kozen de Republikeinen in 2008 voor Mike Huckabee en in 2012 voor Rick Santorum. Beide kandidaten waren kansloos in de nominatiestrijd tegen Mitt Romney en John McCain.

De Democraten in Iowa weten de afgelopen 20 jaar wel de goede kandidaat te verkiezen. In 1992 zaten ze er voor het laatst naast. Toen won senator Tom Harkin van Bill Clinton, die uiteindelijk president zou worden.

De voorverkiezing in Iowa doet een flinke duit in het zakje, maar al snel de volgen de voorverkiezingen in New Hampshire (9 februari) en South Carolina (20 februari). Vaak haken na de eerste staten flink wat kandidaten af. Er blijven dan twee of drie kandidaten per partij over die proberen alsnog de meeste stemmen te halen.

Gaan Trump en Clinton winnen?

Dat is niet zeker. De andere kandidaten zijn in de laatste peilingen erg dichtbij gekomen. Natuurlijk hebben Clinton en Trump het voordeel van een grote schare kiezers maar dat wil niet zeggen dat die ook allemaal op komen dagen op de verkiezingsdag.

Zo is het nu bijvoorbeeld bijzonder koud in Iowa. Kiezers moeten maar net zin hebben om naar een tennishal of buurthuis te gaan. Ze moeten op een gezette tijd aanwezig zijn, anders mogen ze niet meer naar binnen. Dat is een stuk strenger dan in Nederland, waar kiezers de hele dag mogen stemmen.

Verder is gebleken dat sommige kandidaten enthousiastere aanhangers hebben dan anderen. Daardoor kan zelfs een outsider winnen in Iowa. Dat overkwam Hillary Clinton in 2008. Toen won Barack Obama opeens de staat terwijl Clinton al maanden topfavoriet was.

Nieuws

Meest gelezen

menu