Gaan we in Noord-Nederland vanavond het noorderlicht zien?

Noorderlicht in de lucht en zeevonk in de zee. Foto: Raymond Kamstra

Met een beetje geluk én een wolkenloze hemel krijgen mensen in Noord-Nederland zaterdagavond het noorderlicht te zien.

Dat heeft alles te maken met een krachtige zonnevlam die volgens Wouter van Bernebeek van Weerplaza onderweg is naar de aarde. ,,De kans op poollicht neemt toe, zelfs boven ons land.”

Kleurrijk verschijnsel

Dit poollicht, ook wel noorderlicht genoemd, is een kleurrijk verschijnsel dat zich normaal gesproken alleen rond de poolcirkel voordoet. ,,Als je je dichtbij het noorderlicht bevindt, dan kleurt het meestal prachtig groen of paars. Zodra je er verder vandaan staat (dat kan soms honderden kilometers zijn) dan heeft het noorderlicht vaak een vagere rode of geelachtige kleur”, schrijft Van Bernebeek.

Volgens hem wordt het noorderlicht heel af en toe ook ver buiten de noord- of zuidpool gezien, ook in Nederland. Wat dit betreft had het noorden al vaker geluk. In mei was het noorderlicht te zien vanaf Terschelling .

Twee weken geleden gebeurde dat opnieuw vanaf hetzelfde Waddeneiland. ,,Overigens ging het toen wel om een veel minder krachtige zonnevlam dan waar we dit weekend mee te maken krijgen”, aldus Van Bernebeek.

Willen we vanavond inderdaad kunnen genieten van een kleurenspektakel dan moeten er een stuk minder wolken zijn dan zaterdag overdag. Volgens Weerplaza lijkt het erop dat er halverwege de avond vanuit het westen meer opklaringen verschijnen.

Die kunnen, meldt Van Bernebeek, vooral Noord-Nederland aandoen. En dat is perfect, want dat is precies de regio waar eventueel poollicht kan worden gespot.”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu