Gaan we straks weer massaal naar Duitsland om te tanken? De benzine is daar straks 50 cent goedkoper dan in Nederland

Vanaf 1 juni loont het weer om in Duitsland te gaan tanken. Foto: ANP

Vanaf 1 juni loont het weer om in Duitsland te gaan tanken. Als de prijzen op de wereldmarkt stabiel blijven kost een liter euro95 dan 1,72 euro. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Hier kost benzine buiten de snelwegen rond de 2,20. Het verschil met de adviesprijs in Nederland (2,36 euro) is nog hoger: 64 cent.

Diesel wordt ook goedkoper in Duitsland, maar niet zoveel als benzine. De dieselaccijns daalt met 14 cent. Omdat de dieselprijzen in Nederland en Duitsland nu ongeveer gelijkliggen op 2,08 euro, is het vanaf 1 juni ook goedkoper om diesel in Duitsland te tanken.

Accijnskorting

Reden voor de prijsdaling is de accijnskorting die Duitsland over ruim een week gaat invoeren. De regering heeft een heel pakket maatregelen afgekondigd om de gevolgen van de hoge energieprijzen voor de burgers op te vangen.

Ook wordt geprobeerd mensen in het openbaar vervoer te krijgen. Een maandkaart op het regionale OV kost straks 9 euro. De korting op de brandstofprijzen geldt voor drie maanden.

Piek op 3 maart

Voor de start van de oorlog in Oekraïne lag de gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine in Duitsland op 1,70 euro. Op 3 maart werd een piek bereikt van 2,19. Op dit moment fluctueert de prijs van een liter benzine rond de twee euro. In Duitsland kan de prijs van een liter benzine overigens gedurende de dag veranderen. ’s Ochtends is benzine meestal het duurst.

Het verschil tussen Nederland en België is op dit moment 25 tot 30 cent. In België kost een liter tussen de 1,90 en 1,97, afhankelijk van de kortingen aan de pomp. Diesel kost in België ongeveer 1,92 euro.

Nieuws

Meest gelezen

menu