Gasunie: stopzetten van leveringen van Russisch aardgas aan Polen en Bulgarije levert vooralsnog geen problemen op voor Nederland

Gasunie: nog geen probleem Nederland met Russisch gas. Foto: ANP

Het stopzetten van leveringen van Russisch aardgas aan Polen en Bulgarije levert vooralsnog geen problemen op voor Nederland. Dat laat een woordvoerder van gasnetwerkbeheerder Gasunie weten. Het is volgens Gasunie nu vooral de vraag wat de stap van Rusland betekent voor Europa omdat het Europese gasnetwerk sterk verweven is.

Het Russische staatsgasconcern Gazprom is gestopt met het leveren aan Polen en Bulgarije omdat de landen weigeren af te rekenen in roebels. Het Poolse staatsgasbedrijf bevestigde de leveringsstop.

Nederland haalt ongeveer 15 procent van zijn gas uit Rusland. Het kabinet heeft al gezegd voor het einde van dit jaar helemaal te willen stoppen met Russisch gas vanwege de oorlog in Oekraïne. Gasunie zei dat Nederland zonder Russisch gas kan als sterker wordt ingezet op vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit andere landen en de gasreserves verder worden bijgevuld.

Schrikreactie

Energie-expert Jilles van den Beukel van Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) zegt dat het Russische besluit op korte termijn zorgt voor meer onzekerheid op de gasmarkt, met hogere prijzen. Volgens hem is er sprake van contractbreuk door de Russen, wat zorgt voor een schrikreactie. ,,De echte vraag is of dit de kans verhoogt dat Rusland dit ook bij grote afnemers zoals Duitsland en Italië gaat doen.” Van den Beukel stelt dat de volumes aan Russisch gas via Polen en Bulgarije op het Europese totaal niet zo hoog zijn.

Voor de langere termijn zorgt de Russische stap volgens Van den Beukel voor nog grotere vastberadenheid in de Europese Unie om volledig van Russische fossiele brandstoffen af te stappen. ,,Daarmee schiet Poetin zich in zijn eigen voet, want dat is het enige verdienmodel van Rusland.”

Nieuws

menu