Geel, oranje of rood op de kaart, reisgiganten staan niet langer 'braaf' aan de zijlijn. Opstand in de reiswereld is compleet. ’Situatie is onhoudbaar’

Al weken vloog Corendon op Turkije, of dat nou een oranje reisgebied was of niet. En vorige week, toen de Balearen van kleur verschoten, bleef Corendon ook daar gewoon op vliegen. Hotelgasten kregen bij terugreis een test aangeboden, wie positief testte kreeg kosten voor een latere terugvlucht en langer verblijf vergoed.

Na een gewijzigd reisadvies boekten klanten net zo makkelijk een appartementje en een losse vlucht en gingen toch.

Na een gewijzigd reisadvies boekten klanten net zo makkelijk een appartementje en een losse vlucht en gingen toch. Foto: ANP/HH

En Corendon stond daarin niet alleen. Ook Prijsvrij en De Jong Intravakanties bieden dergelijke reizen aan. Nu Sunweb ook overstag gaat per 4 augustus en TUI hun standpunt heroverweegt, lijkt de opstand uit de reiswereld compleet.

Schade

Die is er niet zomaar. TUI bijvoorbeeld annuleerde vorige week 30.000 reizen na het wijzigen van het reisadvies naar met name de Balearen en de Canarische Eilanden. Ook Sunweb schrapte vele duizenden reizen. Dit kost miljoenen.

Maar klanten boekten net zo makkelijk een appartementje en een losse vlucht en gingen toch. Niemand die daarop controleerde, want noodzakelijke reizen zijn wel toegestaan en dus wordt er gevlogen.

„We hebben al meegemaakt dat onze klanten zelf alsnog naar de vakantiebestemming gaan met KLM of easyJet. Wij willen niet als braaf jongetje aan de zijlijn blijven staan”, aldus Sunweb-topman Mattijs ten Brink, die de keuze aan de consument laat maar wel weer gaat vliegen naar oranje gebieden. „De huidige situatie is niet meer houdbaar.” Het is volgens reiskoepel ANVR ’niet meer uit te leggen dat iemand wel ongetest in een druk Groningen kan rondlopen, maar niet getest naar het oranje Portugal zou kunnen reizen’.

„Mijn mond valt open als ik lees dat de overheid reizen naar oranje gebieden gedoogt. Al maanden zijn we met de overheid in gesprek over de interpretatie van de huidige reisadviezen. Wij heroverwegen ons beleid”, stelt TUI-topman Arjan Kers.

Daarbij gaat TUI wel goed kijken naar wat het betekent voor reizigers als zij toch naar oranje gebieden reizen. Ook moet de toerist de afweging maken. Afreizen naar oranje gebied kan namelijk gevolgen hebben voor wat je reisverzekering dekt. Sommige verzekeringen dekken niets meer.

Quarantaine

Tegelijk staat als een paal boven water dat de operators geen reizen aanbieden naar gebieden waar quarantaine verplicht is. En die verplichting lijkt in sommige landen toch dichterbij te komen nu Nederland goeddeels donkerrood is gekleurd op de Europese coronakaart.

Het ECDC, het Europese RIVM, ververste die kaart donderdag. Duitsland zou bijvoorbeeld al overwegen ons als hoogrisicogebied aan te merken, waarmee ook quarantaineregels op de loer liggen.

Ons eigen reisadvies wijzigde deze week dan weer niet voor Europese bestemmingen. Wel wordt met argusogen gekeken naar de situatie in Kreta, Luxemburg en de Azoren, omdat ook daar de besmettingscijfers omhoog schieten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu