Geen Elfstedentocht zolang de anderhalvemeter-regel geldt, ook als er genoeg ijs ligt: 'Een Elfstedentocht is geen echte Elfstedentocht zonder publiek'

FOTO ANP

Zolang de anderhalvemeter-regel geldt, komt er dit seizoen geen Elfstedentocht, ongeacht of er genoeg ijs ligt of niet. Dit heeft het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden in overleg met de Veiligheidsregio Fryslân en de provincie besloten.

Met de huidige coronamaatregelen is het onmogelijk om een Elfstedentocht te organiseren. Als de maatregelen versoepeld worden, wordt de situatie opnieuw bekeken. Het draaiboek voor de tocht ligt op 1 december klaar. Als het met de coronamaatregelen mogelijk is én er ligt genoeg ijs, kan er volgens het bestuur binnen 48 uur een Elfstedentocht georganiseerd worden.

Maar zolang er sprake is van de anderhalvemeter-regel is het volgens de organisatie niet mogelijk om een Elfstedentocht op touw te zetten. Per onderdeel is bekeken hoe dit met de anderhalve meter zou moeten werken, maar al met al is het „onmogelijk te voldoen aan de gestelde eisen”, aldus de Friesche Elf Steden. „Om nog maar niet te spreken van 1,5 meter afstand onder het publiek.”

'Een Elfstedentocht is geen echte Elfstedentocht zonder publiek'

Het evenement brengt mogelijk honderdduizenden mensen op de been en legt een extra druk op de ziekenhuizen en medisch personeel, dat wil de organisatie niet.

Alternatieven zonder publiek, met alleen wedstrijdschaatsers of met minder deelnemers zijn voor het bestuur geen optie. „Een Elfstedentocht is geen echte Elfstedentocht zonder publiek of met slechts een deel van het deelnemersveld.”

Nieuws

Meest gelezen

menu