Wil je bloemen leggen? Op deze kaart vind je alle oorlogsmonumenten in Drenthe en Groningen (het zijn er véél meer dan je denkt)

Oorlogsmonument in het Spaarbankbos bij Hoogeveen, waar de Duitsers vijf mannen executeerden. Foto: Wikimedia/G. Booij

Is er op Dodenherdenking geen stille toch in jouw gemeente, maar wil je toch bloemen leggen bij een oorlogsmonument?

Doe dat dan bij voorkeur overdag en respecteer de coronaregels, zegt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het kan bovendien ook prima na 4 mei. Ons land telt bijna 4.000 oorlogsmonumenten. Daarvan zijn er een kleine 400 te vinden in Drenthe en Groningen, dus er is keus genoeg. 

Zoom in en klik op de kaart voor meer informatie over de monumenten.
(de tekst gaat door onder de kaart).

De gegevens komen uit de Database Oorlogsmonumenten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De informatie is aangeleverd door vrijwilligers en kan fouten bevatten. Zie jij een fout of mis je een monument, dan kun je dit doorgeven op de website van het Comité.

Op 4 mei wordt op de algemene begraafplaats in Loppersum een monument onthuld voor de zeven Canadese soldaten die daar tijdelijk begraven hebben gelegen. Dat monument staat niet op deze kaart.

De verscheidenheid aan monumenten is groot

Plaquettes, sculpturen, zerken, zwerfkeien, kruisen, inscripties, schilderingen, kerkramen, beelden, klokken en oorlogsgraven, elk op hun eigen wijze verhalen zij van executie en deportatie, onderduik en dwangarbeid, gesneuvelde soldaten en de Holocaust.

 

 

 

Kijk hier hoe een geroerde Joost Prinsen het gedicht van Willem Wilmink voordraagt over Ben Ali Libi.

Nieuws

Meest gelezen

menu