Geen meerderheid voor verzoek van PvdA-leider Asscher om coronadebat te vervroegen

Lodewijk Asscher. Foto: ANP

De coalitiepartijen geven geen steun aan het verzoek van PvdA-leider Lodewijk Asscher om nog deze week te debatteren over de stijging van het aantal coronagevallen. Zij willen wachten op het al geplande debat van 12 augustus.

D66-Kamerlid Antje Diertens zegt dat zowel de Kamer als het kabinet ‘heel zorgvuldig’ in de gaten houden hoe het met de besmettingen is. ,,Het kabinet beantwoordt volgende week maandag een reeks vragen van de Kamer en dan kunnen we op 12 augustus een inhoudelijk debat voeren.” Het is volgens haar ‘niet nodig’ om het debat een week naar voren te halen.

Ook de ChristenUnie steunt het verzoek van Asscher niet, maar zegt ‘nauwgezet de ontwikkelingen te volgen’. VVD en CDA stellen dat na het verzoek twee weken geleden van GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet om snel te debatteren, is besloten dat debat op 12 augustus te voeren. ,,Dat besluit staat wat ons betreft nog steeds,” aldus een VVD-woordvoerder.

'Te urgent' om te wachten

Asscher vindt de situatie ‘te urgent’ om nog een week te wachten met een Kamerdebat. Hij hekelde maandag de ‘tamelijk onnavolgbare zigzagkoers van het kabinet’ als het gaat om mondkapjes en om vakantiegangers die terugkeren uit landen die op ‘oranje’ staan. Volgens moeten zij niet alleen ‘het vrijblijvende advies’ krijgen om thuis te blijven, maar ook getest worden. Asschers voorstel kreeg in elk geval steun van GroenLinks en SP, maar dat is niet genoeg om de Kamer terug te roepen van reces.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu