Geen strafblad meer bij coronaboete, ook voor oude gevallen

Handhavers in het centrum van Rotterdam. Foto: ANP

Wie een boete krijgt of heeft gekregen voor het overtreden van de coronaregels, krijgt niet langer ook een strafblad. Dat wil minister Ferd Grapperhaus (Justitie) morgen bekendmaken, bevestigen ingewijden.

Coronaboetes worden met het voornemen uitgesloten van de regel dat alle boetes van meer dan honderd euro tot een justitiële aantekening leiden. Dat geldt nu bijvoorbeeld voor de forse boete voor het niet naleven van anderhalve meter van elkaar, die maar liefst 390 euro kost.

Het besluit zou met terugwerkende kracht gaan gelden: voor mensen die al een boete hebben gekregen, geldt dat zij er later geen last van zullen ondervinden als ze een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. De ministerraad moet formeel nog wel met het voorstel akkoord gaan.

Gevolgen

De boetes zijn al langer onderwerp van felle discussie in de Tweede Kamer, omdat een overtreding van de coronaregels serieuze gevolgen voor iemand kan hebben in de rest van het leven. De Kamer zei tijdens het debat met minister Grapperhaus, die zelf tijdens zijn bruiloft ook de regels overtreden had, al van het strafblad bij coronaboetes af te willen. De minister wil daar nu dus gehoor aan geven.

Grapperhaus leek zelf in eerste instantie weg te komen met de overtreding, maar ontving later alsnog een boete én strafblad voor het houden van onvoldoende afstand tijdens zijn bruiloft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu