Geen teststraten bij FestiValderAa. ‘We vertrouwen erop dat bezoekers zich aan anderhalve meter afstand houden’ | DVHN Live

Minder mensen, meer voorstellingen, fietsen, wandelen en geen testlocatie. Dat is in een notendop ‘editie 9.5’ van het driedaagse FestiValderAa dat vrijdag in Schipborg start. Bij artistiek directeur Henk Jongbloed heerst louter positivisme. ,,Bezoekers zijn dolenthousiast. Artiesten ook, ze zijn blij dat ze weer aan de slag kunnen”, vertelde hij woensdag in DVHN Live.

De coronaperiode is voorbij, maar van somberheid was in het afgelopen jaar bij de organisatie van het festival in de volle natuur in hartje Drenthe totaal geen sprake. ,,We zagen die tijd als een periode waarin nieuwe ideeën ontstonden, zoals de fiets- en wandeltochten. Kleine voorstellingen onderweg bekijken en ondertussen meer van Drenthe zien.” 

Op de fiets vanuit Schipborg naar Gasteren, Taarlo, Oudemolen, Anloo en Zuidlaren. De lijst met locaties en voorstellingen is divers. ,,We gingen er van uit dat corona een keer overging. Met die gedachte zijn we gaan programmeren en organiseren. Die fietstochten vormen gelijk het basisidee, want dan is het behapbaar. In januari lag dat al op tafel en dat hielden we vast.”

Toch was er deze week nog even lichte paniek. ,,Op een speellocatie is een wespennest ontdekt. Dat moet er uit.”

Geen testen, geen gezondheidsverklaring, maar afstand en vertrouwen

Bezoekers hoeven zich niet te laten testen om het festivalterrein te betreden. ,,Die problematiek willen we vermijden. Wel moeten we anderhalve meter tot elkaar houden. En niet ziek zijn. Wie wil en zin heeft, kan komen. Ook een gezondheidsverklaring is niet nodig. De zorgen hebben we wel gehad. We zijn heel erg voorzichtig, maar vertrouwen op de bezoekers dat ze zich aan de regels houden.” 

Ook over kritiek vanuit de Partij voor de Dieren maakt Jongbloed zich totaal geen zorgen. ,,Afgezien van het feit dat de gemeente Aa en Hunze alle vergunningen perfect heeft geregeld, vind ik de kritiek van de Partij voor de Dieren onterecht. Zij maakt gebruik van totaal verouderde gegevens. Het festival speelt zich notabene af in een Natura 2000-gebied, waarbij we vijf jaar lang door Staatsbosbeheer en het Nationaal Park Drentse Aa worden gesteund, juist omdat we zo goed bezig zijn.” 

Per voorstelling zijn 75 tot 100 mensen welkom. ,,Er zijn versoepelingen gekomen, dus konden we meer kaarten verkopen. Maar de sfeer is dit jaar wel anders. Het festival is kleiner. Meer optredens voor minder mensen. De kleine voorstellingen duren een half uur per keer, waarna mensen via vaste routes op de fiets of te voet naar de volgende locatie gaan. In groepjes, onder leiding van vrijwilligers. Zie het als een soort schoolreisje door het Drentse Aa-gebied.” 

Vaste routes, vaste groepen, daarom wil FestiValderAa ook precies weten hoeveel mensen er komen. ,,Alleen via de website kunnen kaarten worden gekocht. Aan de deur kan dat dit jaar niet. Dan hoeven we ook geen mensen bij de ingang teleur te stellen.”

Danny Vera staat op het verlanglijstje voor de tiende editie

Editie 9.5 is dus een tusseneditie. ,,Die uitbundige tiende editie gaan we nog vieren. Hoe die eruit gaat zien? Net iets groter en spannender, plus fietstocht, dus meer theater en muziek. En een extra superband erbij. Danny Vera stond al lang op het lijstje. Die was onbetaalbaar, maar misschien moeten we nog even met hem bellen.”

DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op www.dvhn.nl en Facebook .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
DVHN Live
Festivals
Festivals
menu