Gemeenten staan voor 'gigantische opgave' rond Tweede Kamerverkiezingen: 'Scholen moeten op 17 maart studiedag inlassen'

Verkiezingen organiseren in coronatijd is een hele opgave. Foto: Archief ANP

Scholen moeten op 17 maart 2021, de dag van de landelijke verkiezingen, verplicht een studiedag inlassen. Doordat docenten en leerlingen thuisblijven, kunnen de gebouwen coronaproof als stemlocatie worden ingericht.

Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag in haar nieuwsbrief.

Volgens de VNG staan gemeenten voor een gigantische opgave om de landelijke verkiezingen van volgend jaar in goede banen te leiden. Zo zijn voldoende ‘coronaproof’ stem- en tellocaties nodig, en moeten er voldoende stembureauleden aangesteld worden.

Om die reden wil ze dat de minister van binnenlandse zaken ‘onorthodoxe maatregelen’ neemt. Door scholen te sluiten met een studiedag kunnen deze gebruikt worden als extra stemlocatie. Ook zouden rijksambtenaren als stembureaulid moeten worden ingezet.

Stemmen per post

Vrijdagochtend kondigde het kabinet een spoedwet aan, waarmee drie dagen voor de verkiezingen in elke gemeente al enkele stemlokalen open gaan. Ook moeten ouderen van zeventig jaar en ouder in staat worden gesteld om per post te stemmen.

De VNG zegt begrip te hebben voor de voorstellen. Wel wil ze dat de minister, voordat de wet wordt aangenomen, eerst een toets uitvoert om de impact van de maatregelen in kaart brengt.

Nieuws

Meest gelezen

menu