Gemeenten woedend op belastingdienst vanwege uitblijven compensatie toeslagenaffaire

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen. ANP

De Belastingdienst weigert tot op heden gemeenten te compenseren voor de hulp die zij bieden aan gedupeerden van de toeslagenaffaire, tot woede van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat melden RTL Nieuws en Trouw.

De afspraak is dat gemeenten onder meer schuldhulp verlenen en gedupeerden helpen met het zoeken naar een baan. De Belastingdienst zou opdraaien voor de kosten, maar staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen en Douane) zou nu hebben aangegeven dat er nu geen geld voor is.

In totaal zijn er zo’n 26.000 mensen slachtoffer geworden van de affaire, waarbij toeslagen onterecht werden teruggevorderd. De VNG denkt mogelijk zo’n 100 miljoen euro nodig te hebben om hen te kunnen helpen. Vaak hebben zij schulden die oplopen tot in de duizenden euro’s.

In gesprek met de NOS reageert de woordvoerder van de staatssecretaris verbaasd op de kritiek van de VNG. Volgens de woordvoerder waren er nog geen concrete afspraken vastgelegd met betrekking tot een compensatieregeling voor gemeenten. Trouw en RTL Nieuws stellen dat uit interne documenten blijkt dat er wel degelijk toezeggingen zijn gedaan en zijn ingetrokken.

Nieuws

Meest gelezen

menu