Gesprekken over verplichte opvang vluchtelingen door gemeenten. Staatssecretaris Broekers-Knol heeft nog deze maand 2000 plekken nodig

Gesprekken lopen over verplichte opvang asielzoekers ANP

Er lopen gesprekken tussen het ministerie van Justitie en gemeenten over de verplichte opvang van asielzoekers. Volgens ingewijden moet volgende week officieel bekend worden welke gemeenten worden aangewezen.

De NOS meldt zaterdag dat de burgemeester van Gorinchem is gebeld door staatssecretaris Ankie Broekers-Knol met de mededeling dat de gemeente een aanwijzing krijgt om voor opvang te zorgen.

'De tot nu toe gevolgde werkwijze volstaat niet langer'

De demissionaire bewindsvrouw meldde vrijdag aan de Kamer dat ze verdergaande maatregelen neemt om in december nog zeker tweeduizend opvangplekken voor asielzoekers te regelen. Ze schreef "dat de tot nu toe gevolgde werkwijze niet langer volstaat. Dat betekent dat er maatregelen genomen moeten worden die garantie geven op extra opvangplekken."

Tot nu toe was onduidelijk of gemeenten verplicht worden om opvangplekken te creëren, maar over die eventuele aanwijzingen wordt wel gesproken. Eerder noemde Broekers-Knol dat nog "zeer onwenselijk". Tot nu toe deed ze telkens oproepen aan gemeenten voor extra asielopvang, maar konden zij zelf kiezen of zij daar gehoor aan wilden geven.

Nieuws

Meest gelezen

menu