Gestoken door een mug? Zo voorkom je dat de bult gaat jeuken

Bij de zomer horen muggen. Muggen zijn ontzettend vervelend helemaal als je net wil gaan slapen. Eerst kan het gezoem je wakker houden en de kans is groot dat je de volgende dag wakker wordt met een vervelende muggenbeet. Met deze tips kom je de zomer door.

Een klamboe kan je beschermen tegen muggen.

Een klamboe kan je beschermen tegen muggen.

Neem voorzorgsmaatregelen. Horren houden de muggen (en andere vervelende beestjes) buiten en geven toch je nodige portie buitenlucht. Heb je geen horren en zou je ‘s avonds toch willen koelen? Muggen zijn niet al te dol op citrusgeuren, dus smeer jezelf van top tot teen in met een bodylotion op basis van citrus. Of kies voor een parfum met citrusaroma.

Ben je wel gestoken dan helpt het blad van een varen of een paardenbloem tegen de jeuk. En muggen zijn geen fan van de geur van lavendel en rozemarijn. Wat lavendelolie op je kussen zou de prikinsecten dus ook op afstand kunnen houden.

Een muggenval maken

Met een tweeliterfles, water, zeep, bruine suiker en gist maak je eenvoudig (en goedkoop) een muggenval. Maak een trechter door het bovenste deel van de fles te snijden en zet deze omgekeerd in het onderste deel. Doe een theelepel suiker, een druppel Dreft en een gram gist in de fles. Voeg een half glas water toe en roer het tot een zoet plakkerig goedje. De muggen komen hier op af en komen erin vast te zitten.

Toch een muggenbult?

Je kunt nog zoveel voorzorgsmaatregelen nemen, maar muggen zijn behoorlijke doorzetters en vinden vaak alsnog een lekker stukje mensenvlees om in te prikken. Ben je gestoken? Dit zijn enkele remedies tegen de jeuk.

  • Was de plek met water en zeep, of gebruik wat ontsmettingsmiddel. Zo was je de laatste speekselresten van de mug weg en dat vermindert de jeuk.
  • De huid kalmeren met ijs verdooft de zenuw die ervoor zorgt dat we dat jeukende gevoel krijgen.
  • Je kunt de plek inwrijven met wat citroen- of limoensap. Citroenzuur zorgt er voor dat de jeuk verzacht. Ook honing en aloë vera kalmeren de huid.
  • Een beetje tandpasta op de bult zou verkoelend werken.
  • Is de jeuk echt te erg? Druk dan met je nagel op de huid net rónd de muggenbeet. Dit zal de jeuk enigszins verzachten.
  • Krabben helpt niet. Zo maak je de jeuk alleen maar erger, en bestaat de kans dat je de beet openkrabt, met lelijke wondjes en zelfs littekens tot gevolg.
  • Smeer wat kokosolie op de bult.
Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Gezondheid
menu