Griekenland is vanaf 15 juni weer open voor toeristen (versoepeling geldt alleen vliegveld van Athene)

Zomer is voor zwemmen en puzzelen

Griekenland gaat sneller dan gedacht open voor toeristen. Al vanaf 15 juni ontvangt het land weer vakantiegangers, twee weken eerder dan oorspronkelijk gepland.

Reizigers hoeven zich van tevoren niet te laten testen op het coronavirus. Ook de verplichting om twee weken in zelfisolatie te gaan, vervalt. Een addertje onder het gras is wel dat de versoepelingen eerst alleen gelden voor het vliegveld van Athene. Vanaf 1 juli gaan ze ook in voor buitenlandse vluchten naar de eilanden.

Weinig besmettingen en doden door virus

Premier Kyriakos Mitsotakis maakte de versoepelingen woensdagavond bekend tijdens een persconferentie. Griekenland is de coronacrisis dankzij snel ingrijpen tot nu toe relatief goed doorgekomen, met een laag aantal besmettingen en doden. Sinds vorige week worden de strenge lockdownmaatregelen stuk voor stuk versoepeld. Zo gingen afgelopen weekend de stranden open. De horeca volgt maandag, een week eerder dan gepland.

Griekenland probeert uit alle macht zoveel mogelijk te redden van het vakantieseizoen. Meer dan een vijfde van de inkomsten en de banen in het land hangen af van het toerisme. Eerder vandaag meldde de minister van Financiën dat hij dit jaar rekening houdt met een krimp van de economie van tot wel 13 procent.

Hulp voor toeristische sector

De Griekse regering maakte vanavond ook een pakket maatregelen bekend om de toeristische sector verder te ondersteunen. Zo gaat de btw op koffie, alcohol en ov-tickets omlaag van 24 naar 13 procent. Tegelijkertijd moeten ondernemers zich houden aan hygiëne- en afstandprotocollen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Op de eilanden komen quarantainezones, voor het geval zich een uitbraak voordoet. Ook krijgen de verouderde eilandziekenhuizen er 600 bedden op de intensive care bij. Iedereen moet straks binnen twee uur een ziekenhuis kunnen bereiken dat coronapatiënten kan verzorgen. Dat moet toeristen én Grieken het vertrouwen geven dat veilig vakantievieren mogelijk is. ,,We hebben de gezondheidsstrijd gewonnen, en we gaan de oorlog om de economie ook winnen”, zei Mitsotakis op tv.

Transavia vliegt vanaf 4 juni weer op zes bestemmingen

Eerder vandaag maakte Transavia bekend vanaf 4 juni weer op zes bestemmingen te gaan vliegen, waaronder Athene en Heraklion, de hoofdstad van Kreta. KLM hervat de vluchten naar Athene twee dagen later. De Griekse maatschappij Aegean volgt op 15 juni.

Nieuws

Meest gelezen

menu