Groep van 'paar 100 Nederlanders' doet noodoproep uit Marokko: Help ons!

Een verlaten boulevard in Agedir. Foto: Marianne Mulder/ADR

Een groep van ‘een paar honderd Nederlanders’ die ‘muurvast’ zit in Marokko doet een noodoproep aan de Nederlandse regering: haal ons terug. ‘Help ons. Wij willen naar huis’, schrijven zij in een brief die in het Nederlands, Frans en Arabisch is opgesteld. Het ministerie benadrukt dat er ‘alles’ aan wordt gedaan ook hen terug te halen.

Volgens ir. Jonas R.J. Martens-Baars, ondertekenaar van het stuk ‘namens talloze gestrande Nederlanders’, voelen de Nederlanders zich in de steek gelaten, is de informatievoorziening gebrekkig, de Nederlandse ambassadeur ‘ogenschijnlijk weinig geïnformeerd’ en slagen andere landen er wel in hun onderdanen terug te halen.

‘Stuur alsjeblieft minimaal twee vliegtuigen naar een vooraf bepaald vliegveld ergens in Marokko, en laat ons dat minimaal drie dagen van te voren weten, wij zullen ons op lijsten aanmelden, wij zullen er staan’, schrijft Martens-Baars. Hij spreekt ook minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken persoonlijk aan: ‘Waar ben u minister Blok?’

Repatriëringsvluchten

De afgelopen weken werden door Transavia meer dan tien repatriëringsvluchten vanuit Marokko uitgevoerd. Er zouden nog meer vluchten volgen, van Transavia en Corendon, maar de Marokkaanse regering trok de landingsrechten voor de luchten naar Nador en Marrakech op het laatste moment in. Daardoor liep het terughalen van nog eens 500 mensen mis.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat met de reisbranche en verzekeraars twee weken geleden een omvangrijke repatriëringsoperatie op touw zette om zoveel mogelijk gestrande Nederlanders uit het buitenland terug te halen, benadrukt dat er ‘alles aan wordt gedaan’ om toestemming te krijgen van de Marokkaanse autoriteiten om vluchten te sturen. ,,Achter de schermen gebeurt er natuurlijk een hoop. Ook de Nederlanders die nu vast zitten, willen we graag terughalen.”

Volgens Martens-Baars merkt de groep gestrande Nederlanders daar ‘in zijn geheel heel weinig van, misschien wel niets’.

Nieuws

Meest gelezen

menu