'Nucleaire spion' Abdul Qadeer Khan (85) overleden. Hij gebruikte zijn in Almelo opgedane kennis voor de ontwikkeling van een kernbom in Pakistan

Abdul Qadeer Khan. Foto: Wikimedia Commons

De Pakistaanse nucleaire wetenschapper Abdul Qadeer Khan is overleden, melden media in Pakistan. De grondlegger van het Pakistaanse kernprogramma werd 85 jaar.

Hij werkte in het verleden bij ultracentrifugefabriek Urenco in Almelo. De daar opgedane kennis over het verrijken van uranium gebruikte hij om in Pakistan een kernbom te ontwikkelen. Veel Pakistani zien Khan om die reden als held.

De Pakistaanse minister van Defensie, Pervez Khattak, noemde Khans overlijden een ”groot verlies”. Pakistan zal hem altijd eren voor de verdiensten die hij heeft verricht voor zijn land, aldus de bewindsman.

Geliefd

Hij was geliefd ,,vanwege zijn kritieke bijdrage om ons een kernwapenstaat te maken”, twitterde premier Imran Khan. ”Voor het Pakistaanse volk was hij een nationaal icoon.” President Arif Alvi liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. Khan wordt nog deze zondagmiddag begraven in de Faisal Moskee in Islamabad, zoals hij zelf wenste.

Khan klaagde vorige maand dat de premier noch andere regeringsleden naar zijn gezondheid hadden geïnformeerd terwijl hij in een ziekenhuis werd behandeld. Hij werd volgens Pakistaanse media eind augustus positief getest op het coronavirus en overleed in een ziekenhuis aan de gevolgen van Covid-19.

In 1983 veroordeelde de rechtbank in Amsterdam Khan bij verstek voor nucleaire spionage, maar in hoger beroep volgde vrijspraak vanwege een vormfout. Klokkenluider Frits Veerman, die in de jaren zeventig aan de bel trok over de spionagezaak bij Urenco en daarvoor vorig jaar erkenning kreeg, overleed begin dit jaar op 76-jarige leeftijd.

Doorverkocht

In Pakistan ging lang het verhaal rond dat Khan in de jaren negentig op eigen initiatief technologie had doorverkocht aan Iran, Libië en Noord-Korea, maar in 2013 zei de kerngeleerde dat hij kennis over nucleaire technologie in opdracht van toenmalig premier Benazir Bhutto aan enkele landen had doorgespeeld.

Khan werd in 1936 geboren in India en emigreerde na de dekolonisatie van het subcontinent met zijn familie naar Pakistan. Hij studeerde in de jaren 60 in Berlijn, Delft en Leuven. Daarna deed hij onder meer onderzoek in het Fysisch Dynamisch Onderzoekslaboratorium in Amsterdam en bij Urenco. Hij heeft later in zijn vaderland een politieke beweging opgericht.

Nieuws

Meest gelezen

menu