Groningen, Drenthe en Friesland zijn weer oranje op Europese coronakaart. Mogen we binnenkort weer vrijer reizen in Europa?

Vier Nederlandse provincies zijn oranje geworden op de Europese coronakaart, omdat het aantal positieve tests er genoeg daalde. Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland stonden afgelopen week nog op rood, maar gaan donderdag een stap omlaag naar oranje.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. Foto: Clay Banks|Unsplash

De rest van Nederlan blijft rood. Bekijk hieronder de risiconiveau's van alle Europese regio's op de kaart.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal coronabesmettingen in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests in die periode. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

In de afgelopen maand stonden alle Nederlandse provincies op rood of donkerrood, de twee hoogste niveaus. Half juli was voor het laatst een provincie oranje.

Gevolgen voor reizen

Veel gezondheidsinstanties en overheden in de Europese Unie baseren hun reisadviezen op de kaart van het ECDC. Nadat Nederland rood kleurde, bestempelde Duitsland ons als Hochinzidenzgebiet (risicogebied vanwege de vele besmettingen). Dat had grote gevolgen voor mensen die van en naar Duitsland (wilden) reizen.

Net over de grens in Duitsland loopt het aantal positieve tests op. Noordrijn-Westfalen is van groen naar oranje gegaan. De deelstaat grenst aan Limburg, Gelderland en Overijssel. Ook Berlijn, Saarland en Sleeswijk-Holstein zijn van groen naar oranje gegaan. België en Luxemburg blijven oranje.

Vakantiebestemming ongewijzigd

Op de vakantiebestemmingen in het zuiden van Europa verandert niet veel. Spanje blijft vrijwel helemaal donkerrood, net als de Middellandse Zeekust en Corsica in Frankrijk. Ook het Griekse eiland Kreta blijft donkerrood. Portugal staat nog steeds op rood, net als de regio Parijs, Normandië, Sardinië en Toscane.

In Frankrijk gaan Bourgondië, Bretagne en het hoge noorden (Calais en Lille) van oranje naar rood. Dat geldt ook voor Calabrië, de punt van de 'laars' van Italië.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu