Van groen naar donkerrood in een paar weken. Grote delen van Nederland zijn risicogebied op coronakaart van Europa

Foto ter illustratie. Foto: Clay Banks|Unsplash

Meer dan de helft van Nederland gaat van rood naar donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa.

Dat betekent dat er bijzonder veel mensen positief zijn getest in de afgelopen twee weken. Groningen stond al op het hoogste niveau en blijft daar staan.

Drenthe blijft rood

Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland blijven op rood staan. Dat is het een na hoogste niveau. Een paar weken geleden stond Nederland grotendeels nog op groen, de gunstigste kleur, met hier en daar een gele vlek. Donkerrood is het hoogste niveau.

Strengere regels?

De Europese gezondheidsdienst ECDC, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, heeft donderdag de gegevens achter de kaarten bijgewerkt. Andere landen kunnen naar aanleiding van de kaart strengere regels invoeren voor Nederlandse vakantiegangers.

Ook op vakantiebestemmingen neemt het aantal coronagevallen toe. Zo zijn grote delen van Spanje van rood naar donkerrood gegaan, zoals Valencia, Mallorca en Ibiza. Catalonië had de hoogste kleur al. Ook het Griekse eiland Kreta gaat van rood naar donkerrood. Corsica verspringt deze week in één klap van groen naar rood. Grote delen van Frankrijk gaan van groen naar geel, net als delen van Sicilië, Sardinië, Venetië en Rome en omstreken in Italië.

Minder snelle stijging

Het ECDC kijkt voor zijn kaart naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests op het totaal. Het aantal nieuwe gevallen in Nederland is de afgelopen week weer gestegen, ook al ging dat minder snel dan de week ervoor.

Grote delen van Europa zijn groen, met hier en daar wat gele gebieden. Dat betekent dat de corona-uitbraak er momenteel redelijk onder controle is. Voor die landen kunnen Nederlandse toeristen een gevaar zijn, omdat ze de erg besmettelijke deltavariant van het coronavirus kunnen invoeren.

Geen extra maatregelen

Deze week zijn de reisadviezen vanuit Nederland echter nauwelijks gewijzigd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat wel weten de ontwikkelingen in Kreta, op de Azoren en Luxemburg scherp in de gaten te houden, maar deze week is binnen Europa niets gewijzigd van geel naar oranje of terug. Dat betekent ook dat er geen extra negatieve reisadviezen zijn. Reizen naar Spanje, het vaste land van Portugal en Cyprus wordt al ten sterkste afgeraden.

Nieuws

Meest gelezen

menu