Haagse bronnen: demissionair kabinet zet streep door steunpakketten corona

Minister Wopke Hoekstra van Financiën. ANP

De steunpakketten houden na september definitief op. Het demissionaire kabinet zet een streep door de generieke coronasteun, maar houdt nog wel een vinger aan de pols bij een paar sectoren en zelfstandigen.

Dat maken ministers Koolmees (Sociale Zaken), Blok (Economische Zaken) en Hoekstra (Financiën) volgens ingewijden maandagmiddag bekend. Het kabinet was voor de zomer al van plan om een einde te maken aan de algemene steun in het najaar, gezien de meeste corona-beperkingen zijn opgeheven en de economie weer opbloeit. Bovendien hoopt het kabinet vanaf 20 september verder te versoepelen en onder meer de 1,5 meter afstand los te laten.

Sectoren behouden steun

De knoop is nu definitief doorgehakt: er komt na ongeveer anderhalf jaar een einde aan de tientallen miljardende kostende compensatie voor loonkosten, vaste lasten en zelfstandigen.

Het kabinet werkt nog wel aan steun voor specifieke sectoren die nog altijd getroffen zijn door de crisis. Dat gaat bijvoorbeeld om het nachtleven, toerisme en evenementen. Volgens bronnen wordt er gekeken naar kapitaalsteun of een vorm van compensatie voor vaste lasten.

Bijstand voor zelfstandigen

Daarnaast werkt het kabinet aan een zachte landing voor zelfstandigen. Zij konden tijdens de coronacrisis via de Tozo bijstand krijgen. Die valt met het beëindigen van de steunpakketten weg. Ter vervanging vormt het kabinet tijdelijk de reguliere bijstand voor zelfstandigen (Bbz) om.

Daardoor krijgen zelfstandigen de mogelijkheid achteraf bijstand te vragen, vervalt de vermogenstoets en wordt het mogelijk om maandelijks de hoogte van de bijstand vast te stellen. In feite werkt de Bbz daarmee tot het einde van het jaar op dezelfde manier als de Tozo. Het kabinet verwacht namelijk nog wel een flinke bijstandsvraag onder zelfstandigen en hoopt die zo op te vangen.

Maatwerk

Het einde van de steunpakketten hakt er bij veel ondernemers nog flink in, verschillende sectoren uitten vorige week een noodkreet. Voor hen wordt nu gezocht naar maatwerk. Bij de werkgevers valt te horen dat ze ervan uitgaan dat de 1,5 meter afstand op 20 september daadwerkelijk los worden gelaten, anders zullen ze alsnog verlenging van de steun eisen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu