Hamsterwoede in uitvaartwereld vanwege corona: 'Ondernemers vrezen tekort aan kisten'

De hamsterwoede raakt door corona nu ook de uitvaartwereld. Uitvaartondernemers zijn bang dat ze zonder kisten komen te zitten, ziet producent DZU. Het bedrijf komt daarom met nooddepots.

Uitvaartondernemers zijn bang dat ze zonder kisten komen te zitten.

Uitvaartondernemers zijn bang dat ze zonder kisten komen te zitten. Foto: Robin Utrecht

,,We merken dat sommige klanten in paniek raken omdat ze niet weten wat ze kunnen verwachten’’, zegt relatiemanager Ans Brands. ,,Ze kunnen niet het risico lopen dat ze voor een uitvaart geen kist beschikbaar hebben.’’

Waar heel Nederland na de corona-uitbraak een buffer van wc-papier aanlegde, is nu ook de uitvaartkist een hamsterobject geworden, constateert ze. ,,Heb je een of twee kisten nodig? ‘Doe maar zes, ze komen toch wel een keer van pas’. Een bizarre situatie’’, vindt ze.

Piek

Ondanks de hoge aantallen coronasterfgevallen die dagelijks in de pers worden genoemd, schat DZU in dat de piek nog niet is bereikt. Volgens Brands houdt haar bedrijf er rekening mee dat die zich pas eind mei zal voordoen.

,,Het zijn gewoon heel rare tijden, want er overlijden op dit moment ook mensen niet dóór corona, maar wel als gevolg van corona. Eenzame oude mensen die het simpelweg niet meer aankunnen’’, zegt ze.

Nooddepots

Om uitvaartondernemers tegemoet te komen die niet kunnen inschatten hoeveel kisten ze de komende weken nodig hebben, heeft DZU inmiddels zijn eerste ‘nooddepot’ met daarin 25 kisten ingericht. Die standaard kisten worden als het ware ‘in consignatie’ gegeven aan de betreffende uitvaartondernemer; wat hij niet gebruikt neemt DZU later weer terug.

Vocht vasthouden

Als coronapatiënten sterven na een verblijf op de intensive care, kan dat voor de uitvaartbranche een bijkomend effect hebben, zegt Brandsma. Doordat de coronaslachtoffers tijdens het IC-verblijf veel vocht vasthouden kan het zijn dat een grotere kist nodig is. ,,Zelf maken we onze kisten sinds 1 januari toevallig tweeënhalve centimeter breder omdat de nieuwe generatie wat groter is. Dat komt hiervoor toevallig goed uit.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu