Handel in valse QR-codes CoronaCheck: ministerie doet aangifte

Festivalgangers tonen hun QR-code bij de ingang van Afas Live. Foto ter illustratie. Foto: Hollandse Hoogte/ANP

Het ministerie van Volksgezondheid gaat aangifte doen omdat er online wordt gehandeld in valse QR-codes voor de app CoronaCheck. Dat bevestigt het ministerie.

De app van de overheid zou zijn nagemaakt, zonder dat dat met het blote oog is te zien.

Gedeelde QR-codes worden geblokkeerd

De gedeelde QR-codes worden sinds afgelopen weekeinde geblokkeerd, zodat niemand er meer gebruik van kan maken. De website waarop de codes werden gedeeld is inmiddels offline gehaald, maar het ministerie zegt meer sites in het vizier te hebben.

Mensen hebben sinds een paar weken een coronatoegangsbewijs nodig om te worden toegelaten tot onder meer restaurants, cafés, theaters en bioscopen. Dat bewijs kan worden aangemaakt in de app CoronaCheck wanneer mensen (volledig) zijn gevaccineerd, wanneer ze negatief zijn getest op het virus of wanneer ze onlangs zijn hersteld van een coronabesmetting en zich toen hebben laten testen.

De Jonge: 'Je moet dit niet willen'

„Je moet dit niet willen”, reageert coronaminister Hugo de Jonge. „Het moet veilig zijn om in grote groepen bij elkaar te komen en zo’n QR-code moet betekenen dat iemand genezen, gevaccineerd of getest is. Het is echt belangrijk dat aan de poort de controle goed is en niet alleen naar de QR-code wordt gekeken, maar ook naar de legitimatie. Dat hoort bij elkaar.”

Nieuws

Meest gelezen

menu