Heeft Oekraïne écht de Moskva tot zinken gebracht? Als dat werkelijk zo is, dan is het het grootste succes van de Oekraïense strijdkrachten tot nu toe | analyse

Het is het vlaggenschip van de Russische marine: de Moskva, beroemd geworden omdat het ‘de klere kon krijgen’ van een handjevol Oekraïense soldaten op Slangeneiland dat zich weigerde over te geven. Volgens de Oekraïners is het schip tot zinken gebracht in de Zwarte Zee. Als dat werkelijk zo is, dan is het het grootste succes van de Oekraïense strijdkrachten tot nu toe en één van de grootste schepen die sinds de Tweede Wereldoorlog tot zinken zijn gebracht. Voor Poetin zou het betekenen dat hij mogelijk zijn militaire plannen moet herzien.

De Moskva, foto genomen op 29 augustus 2013. Foto: AFP

De Moskva, foto genomen op 29 augustus 2013. Foto: AFP Foto: VASILIY BATANOV

Zoals bij alles in de Oekraïne wordt de oorzaak van de blamage voor de Russen betwist. Oekraïne zegt dat het vaartuig is geraakt door twee Neptune-raketten die vanaf de wal vanuit Odessa zijn afgevuurd. De Russen zeggen dat het schip is geëvacueerd vanwege een brand in het munitiedepot aan boord. Hoe die is ontstaan wordt niet gezegd. Alle 510 bemanningsleden hebben het schip verlaten, aldus de Russische staatsmedia.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's