Heel Nederland kleurt weer rood op nieuwe ECDC-coronakaart van Europa. Flevoland is nu naar verhouding de grootste brandhaard

Beeld: ECDC

Heel Nederland kleurt, zoals verwacht, ook de komende week rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat komt doordat meer dan 5 procent van alle uitgevoerde tests positief is. Rood is de een na hoogste waarschuwingskleur op de kaart die de Europese gezondheidsdienst ECDC elke donderdag maakt. Ook afgelopen week stonden alle twaalf provincies op rood.

Flevoland is naar verhouding de grootste brandhaard van het land. In de afgelopen twee weken zijn daar 281 op elke 100.000 mensen positief getest. Dat is wel aanzienlijk lager dan bij de berekening van vorige week. Daarna volgt Friesland. Het aantal positieve tests daar ligt bijna 19 procent hoger dan bij de kaart van vorige week. Friesland heeft Noord-Holland, Zuid-Holland en Overijssel ingehaald. Ook in Utrecht stijgt het aantal gevallen.

In Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Drenthe worden naar verhouding minder mensen positief getest, hoewel ook in Drenthe een flinke toename te zien is.

Het percentage positieve tests stijgt de laatste weken. Dat komt waarschijnlijk door het einde van de zomervakantie. Steeds minder mensen laten zich testen omdat ze op reis gaan. Verreweg de meeste testen daarvoor waren negatief, en die vallen weg in de berekening. Wat overblijft, zijn vooral de tests bij de teststraten van de GGD. Daar komen veel mensen die corona-achtige klachten hebben of die contact hebben gehad met iemand die besmet bleek, en dat levert naar verhouding meer positieve tests op.

Als minder dan 4 procent van alle tests positief was geweest, zouden zes provincies rood zijn geweest en zes oranje.

Vastgestelde besmettingen

Het ECDC kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen gebruiken de kaart om hun beleid te bepalen. Toen Nederland in juli donkerrood werd, was dat voor landen als Duitsland en Frankrijk aanleiding om strengere regels in te voeren voor Nederlanders die de grens wilden passeren.

In de rest van Europa verandert ook niet zo veel. België, het westen van Duitsland en Berlijn blijven op rood staan. Kreta, Corsica en het Zuid-Franse Occitanië (Toulouse, Montpellier, Nîmes) zakken van donkerrood naar rood. Grote delen van Zweden, het westen van Frankrijk, de Canarische Eilanden (Spanje) en Madeira (Portugal) gaan van rood naar oranje.

Nieuws

Meest gelezen

menu