Help, het vriest! Nachtvorst in mei, hoe erg is dat voor je tuin?

'Lenteweer in aantocht' ANP

Het is de week van de ijsheiligen, en dat is te merken. Het zijn koude nachten voor deze tijd van het jaar. Het weerstation op Groningen Airport Eelde heeft woensdagnacht -3 graden gemeten. Maar wat doet zo'n nachtje vorst met de plantjes in je achtertuin? Tuinontwerper Martin Knol uit Delfzijl geeft tips (en stelt je gerust).

Het verbaast de tuinontwerper helemaal niks dat het kwik afgelopen nachten onder nul zakte. ,,Ieder jaar is iedereen weer verrast, maar het komt ieder jaar weer terug hoor."

Hij stelt tuinliefhebbers gerust: zo'n nachtje vorst in mei maakt niet meteen de hele tuin kapot. ,,Dingen die net in bloei staan, kunnen bevriezen en bruin kleuren, maar de natuur herstelt weer."

Eenjarige- en pasgesnoeide planten lopen wel gevaar

Dat betekent overigens niet dat alle tuinplanten vrieskoubestendig zijn. ,,Mensen die te vroeg gesnoeid hebben kunnen er last van hebben. En eenjarige planten, zoals geraniums, kunnen ook niet goed tegen nachtvorst", legt Knol uit.

Die kun je dan ook het beste later in de lente in huis halen. ,,Maar sommige mensen zijn wat impulsief. Dan zien ze in maart al mooie bloemen, en die planten ze meteen als het lekker weer wordt."

Zijn de ijsheiligen dan écht heilig? ,,Voor sommigen wel ja", aldus Knol. Zelf houdt hij er weinig rekening mee: ,,Ik koop ook geen eenjarigen", zegt hij lachend.

Dek je geraniums af met vriesfolie

Al wel eenjarige planten in de tuin? Dan kun je ze het beste even afdekken volgens de tuinexpert: ,,Dat kan met zogeheten vriesfolie. En planten die in Nederland niet thuishoren, zoals olijfbomen enzo, kun je een nachtje binnen zetten als ze in een pot staan."

Als je appel- of perenbomen in je tuin hebt staan, kun je de technieken van fruitboeren afkijken. Zij benevelen hun bomen om de bloemknoppen te beschermen. Daardoor onstaat een ijslaagje om de bloemknoppen, waardoor ze beschermd blijven.  ,,Dat kun je thuis ook doen met een appel- of perenboom", aldus Knol.

Nieuws

Meest gelezen

menu