Henk Otten en 50Plus helpen stikstofwet aan meerderheid in Eerste Kamer

Henk Otten. Foto: Sem van der Wal

Henk Otten heeft na een bezoek aan het Torentje zijn zegen gegeven aan de stikstofwet van het kabinet. De kans is groot dat ook 50Plus en SGP volgende week met de wet instemmen, waarmee in de Eerste Kamer een meerderheid vóór is. Zo kan het kabinet de spoedwet zonder hulp van PvdA of GroenLinks door de senaat loodsen.

Met de steun van het trio 50Plus, fractie-Otten en SGP in de senaat kan het kabinet de eerste stikstofmaatregelen invoeren om de woningbouw in Nederland vlot te trekken. Vrijdagavond bracht Henk Otten - die zich met drie zetels in de Eerste Kamer afsplitste van Forum voor Democratie - een bezoek aan premier Rutte. Minister Hoekstra van Financiën was er ook bij in het Torentje. Na een uur kwam Otten weer naar buiten met de mededeling dat hij de stikstofwet gaat steunen.

Otten zegt geen politiek wisselgeld te hebben gekregen voor zijn steun. ,,Wij zijn niet van de chantagepolitiek’’, stelt hij. ,,Het land dreigt stil te vallen. Wij gaan nu helpen om het op te lossen, in het belang van de Nederlandse economie. Wij laten Nederland niet stikken.’’ Wat Otten wél kreeg, was een mediageniek optreden bij het Torentje waarmee hij zich politiek kan profileren. De oude partij van Otten, Forum voor Democratie, stemt dinsdag waarschijnlijk tegen de stikstofwet.

Rekenrente

50Plus-leider Henk Krol zei afgelopen week dat hij in ruil voor steun aan de stikstofwet een onderzoek eist naar de rekenrente bij pensioenen. Krol wil al langer dat er een onderzoek komt naar de rente die wordt gehanteerd bij het berekenen van de winsten van pensioenfondsen. Tot nu toe wilde het kabinet daar niet aan, maar het lijkt erop dat er nu tóch een onderzoek komt.

Met de stikstofwet wil het kabinet de woningbouw in Nederland vlot trekken. In de wet staan onder meer regels voor stikstofarm veevoer, de mogelijkheid om een drempelwaarde voor stikstofuitstoot in te voeren en de invoering van een stikstofregistratiesysteem. Het kabinet gaat ook de snelheid op snelwegen overdag verlagen naar 100 kilometer per uur. Een groot deel van de oppositie vindt dat de spoedwet juridisch niet goed in elkaar zit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu