Het coronavirus trekt zich terug. Daarom stoppen wij met de dagelijkse publicatie van de cijfers over corona in Drenthe, Groningen en de rest van Nederland

Foto: ANP/Rob Engelaar

De corona-uitbraak lijkt over zijn hoogtepunt heen te zijn.

Daardoor verliezen de dagelijkse corona-cijfers enigszins aan betekenis. Er verandert niet zo veel meer. Daarom werken wij de cijfers met ingang van dinsdag 26 mei niet meer dagelijks bij.

Van 500 naar 20 ziekenhuisopnames per dag

Eind maart, begin april noteerde Nederland elke dag meer dan 1.000 nieuwe besmettingen, ruim 500 ziekenhuisopnames en honderden sterfgevallen. Nu zijn dat er nog zo’n 10 tot 20 per dag.

Het aantal vastgestelde besmettingen gaat wel weer oplopen, maar dat komt doordat er meer wordt getest.

De rust is terug op de intensive care

Op het hoogtepunt van de crisis boekten de IC’s in ons land het trieste record van 1424 coronapatiënten. Nu zijn dat er nog zo’n 200. De laatste dagen is er zelfs sprake van onderbezetting . Die ontstaat doordat de reguliere zorg maar moeizaam op gang komt.

In Drenthe, Friesland en Groningen lagen maandag nog 35 coronapatiënten in die tien ziekenhuizen die coronazorg bieden.  Tijdens de piek van de crisis waren dat er 320.

De coronakaart van Nederland verschiet niet langer van kleur

Doordat de ziekenhuizen amper nieuwe coronapatiënten opnemen, verandert er ook bijna niets meer aan de kaart van Nederland met daarop de ziekenhuispatiënten per gemeente. Je moet met een lampje zoeken om de verschillen te vinden tussen de kaart van nu en die van een week geleden.

CBS ziet geen oversterfte meer

Het (voorlopige) einde van de corona-uitbraak zien we ook terug in de sterftecijfers van het CBS. In de weken 11 tot en met 19 overleden circa 9.000 meer dan normaal. In week 20 was van oversterfte geen sprake meer.

Terugkijken kan

Wil je de cijfers over de afgelopen drie maanden nog eens bekijken? Dat kan in onderstaand artikel. Het is bijgewerkt tot en met maandag 25 mei.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu