Het griepseizoen is begonnen. Dit zijn de verschillen tussen griep en corona (en dit kun je er zelf tegen doen)

De symptomen van griep en corona zijn, zeker in het beginstadium, amper van elkaar te onderscheiden. Foto: Shutterstock

Het griepseizoen is begonnen. Er is nog geen sprake van een echte golf, maar de huisartsen zien de laatste weken wel meer patiënten met griepklachten.

Op elke honderdduizend inwoners waren er vorige week 22 die met griepachtige klachten bij de huisarts kwamen. Dat is nog lang geen epidemie, maar virologen vrezen wel voor een stevige griepgolf. Dat komt doordat we vorig jaar dankzij de coronamaatregelen amper griep hebben gehad. We hebben geen weerstand gekweekt. Daardoor zijn we nu extra bevattelijk.

Heb ik griep of is het corona?

Een griepgolf in combinatie met een corona-epidemie is riskant, want de toestroom van corona- én grieppatiënten vormt een extra belasting voor de zorg. Bovendien zijn de symptomen van beide ziektes (zeker in het beginstadium) amper uit elkaar te houden.

Het RIVM heeft de verschillen en overeenkomsten tussen griep en corona op een rijtje gezet in onderstaande infografiek. Toch blijft het lastig om zelf vast te stellen wat jou mankeert. Daarom luidt het advies: heb je klachten, doe dan een coronatest.

Wat kun je doen om griep te voorkomen?

De maatregelen die werken tegen de verspreiding van corona werken ook tegen de verspreiding van griep:

- Was vaak je handen
- Hoest in je ellenboog
- Schud geen handen
- Raak zo min mogelijk je gezicht aan
- Houd anderhalve meter afstand
- Draag een mondkapje
- Vermijd de drukte
- Blijf thuis bij klachten
- Ventileer binnenruimtes

De griepprik

Jaarlijks krijgen zo’n 6 miljoen Nederlanders een oproep voor een griepprik. Die is voor mensen van 60 jaar en ouder en voor volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen. Voor hen is de griepprik gratis.

De griepprik bevat een vaccin met dode griepvirussen. Je wordt er niet ziek van, maar je lichaam leert wel hoe het de indringer moet bevechten. De griepprik vermindert de kans op griep met zo’n 40 procent. Krijg je na vaccinatie toch griep, dan is het ziekteverloop doorgaans veel milder.

Kan ik zelf een griepprik kopen?

Ja, dat kan. Behoor je niet tot de doelgroep en wil je toch een griepprik? Vraag dan een recept aan je huisarts. Je koopt het vaccin bij de apotheek en gaat er mee naar de huisarts om je te laten prikken. De kosten voor het vaccin en de prik betaal je zelf. Check bij je zorgverzekeraar of die de kosten vergoedt. Er zijn ook bedrijven die hun werknemers een griepprik aanbieden.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu