Het spant erom: Drenthe en Groningen mogelijk weer naar rood op de coronakaart van Europa. Maar kloppen die kleuren wel?

De kans bestaat dat Drenthe en Groningen deze week opnieuw rood worden op de coronakaart van Europa. Vorige week gingen ze juist van rood naar oranje.

De huidige coronakaart van het ECDC krijgt donderdag een update. De kans bestaat dat Drenthe en Groningen deze week opnieuw rood worden.

De huidige coronakaart van het ECDC krijgt donderdag een update. De kans bestaat dat Drenthe en Groningen deze week opnieuw rood worden. Bron: ECDC

Maar kloppen die kleuren wel? Ze zijn lastig te voorspellen, want de makers van de kaart gebruiken andere cijfers dan het RIVM.

Besmettingen en testuitslagen

De coronakaart van Europa wordt gemaakt door de Europese gezondheidsdienst ECDC. De kleuren zijn gebaseerd op twee cijfers: het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners en het percentage positieve testuitslagen.

Gek genoeg is dat percentage positieve testuitslagen (het vindpercentage) bij het ECDC veel lager dan bij het RIVM. Drenthe en Groningen gingen vorige week van rood naar oranje, terwijl ze volgens de cijfers van het RIVM rood hadden moeten blijven.

Het ECDC gebruikt andere cijfers

Het verschil ontstaat doordat het RIVM de testgegevens gebruikt van de GGD. Het ECDC gebruikt daarnaast ook testgegevens van Testen voor Toegang en Testen voor Reizen. Deze testen hebben een extreem laag percentage positieve uitslagen. Door ze toe te voegen aan de GGD-cijfers daalt het uiteindelijke vindpercentage voor Nederland zeer sterk.

Op de jongste coronakaart van het ECDC (week 30 en 31) zijn de Nederlandse vindpercentages 3,3 procent en 2,8 procent. Ter vergelijking: volgens het RIVM waren ze 12,3 procent en 12,9 procent.

Ook nu weer grote verschillen

Ook deze week zijn de verschillen weer groot. Dinsdag heeft het RIVM de update gepubliceerd met vindpercentages van 12,9 en 14,6 procent.

 

Terug naar rood?

Het ECDC komt donderdag naar verwachting met een vindpercentage van iets meer dan 4 procent. Dat zit net boven de grens tussen rood en oranje op de kaart. Het spant er dus om, maar de kans bestaat dat heel Nederland donderdag weer rood kleurt op de coronakaart van Europa.

RIVM en ECDC zijn op de hoogte van de verschillen

Woordvoerder Geert Westerhuis van het RIVM bevestigt dat het ECDC met lagere vindpercentages werkt.

,,In onze wekelijkse update gebruiken wij alleen de testresultaten van de GGD. De cijfers die wij naar het ECDC sturen omvatten ook de testuitslagen van Testen voor Toegang en Testen voor Reizen. Daar hebben wij voor gekozen na overleg met het ECDC, want besmettingen met corona kennen een meldingsplicht. Bij het ECDC weten ze precies waar de cijfers vandaan komen. Ze vermelden dat ook op hun website.’’

Kloppen de reisadviezen nu nog wel?

Landen in Europa gebruiken de coronakaart van het ECDC bij het vaststellen van hun reisadviezen, maar Westerhuis benadrukt dat het RIVM de kleuren op de kaart niet klakkeloos overneemt. ,,Onze mensen gaan niet alleen maar af op die kleuren. Ze kijken heel goed naar de onderliggende cijfers en naar meerdere factoren van het testbeleid per land. Op basis daarvan maken wij onze reisadviezen.’’

Het percentage positieve testuitslagen loopt op

Woordvoerster Linda van der Heide van de Veiligheidsregio Drenthe ziet dat ook de vindpercentages bij de GGD Drenthe veel hoger liggen dan bij het ECDC.

,,En ze lopen nog verder op. Het percentage positieve testuitslagen groeit doordat steeds meer mensen een zelftest doen. Als die positief is komen ze naar de GGD voor een PCR-test. Daardoor lopen de cijfers op. Of dat goed nieuws of slechts nieuws is? Tja, aan de ene kant willen we uiteraard lage cijfers, maar aan de andere kant is het goed dat zoveel mensen zich laten testen.’’

Ook in andere GGD-regio’s is het percentage positieve testuitslagen de afgelopen weken opgelopen door de toestroom van zelftesters.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu