Het is π-dag, hoe vier je dat?

FOTO WIKIPEDIA/MATMAN FROM LUBLIN CC BY-SA 3.0

Het is maandag π-dag, de dag waarop cijferfans het bestaan van de mathematische waarde pi vieren. Dat is niet toevallig, want volgens de Amerikaanse kalender is de datum vandaag 3.14. En laat dat nou net de eerste cijfers van de wiskundige constante zijn.

Wat is pi ook alweer?

π wordt gebruikt om de omtrek en diameter van een cirkel te berekenen. Het is een 'irrationeel getal', wat betekent dat er bij pi een eindeloos lange reeks cijfers achter de komma staat. 3,14159 is vaak de standaard afronding, al maken sommige mensen er een sport van pi tot zover mogelijk achter de komma op te noemen.

Onderstaand filmpje (precies een jaar geleden geplaatst) legt meer uit over de wiskundige toepassingen van pi.

Hoe vier ik pi-dag?

Deze dag kan je natuurlijk perfect vieren met pi(e), oftewel appeltaart. Maar ook pi-zza kan goed. In Amerika geeft Pizza Hut zelfs 3.14 jaar lang gratis pizza weg in een wiskundeprijsvraag. En in Groningen kan je pi-dag maandagavond vieren met pi-ls tijdens een heus wiskundeduel.

Deze maandag staat trouwens onder kenners bekend als 'afgeronde pi-dag'. Als je de waarde van pi (3,14159) naar boven afrondt, krijg je namelijk 3,1416, oftewel veertien maart 2016. Vorig jaar (3,1415) kwam in die zin iets beter uit.

Waar komt pi-dag vandaan?

De speciale dag vindt zijn oorsprong in San Fransisco, een wetenschapsmuseum daar blies de dag in 1988 leven in. Sinds 2009 wordt de dag in Amerika officieel erkend.

Het Engelse Princeton University besteedt altijd extra aandacht aan pi-dag, omdat het ook de geboortedag is van de aan de universiteit verbonden Albert Einstein. Denk bij de festiviteiten aan een taarteetwedstrijd, pizzamaakwedstrijd en een fietstocht van 3,14 x 3,14 mijl (= 9,86 mijl).

Wat als ik geen heel jaar wil wachten tot de volgende pi-dag?

Geen nood, op 22 juli is het pi-benaderingsdag. 22 gedeeld door 7 is namelijk een benadering van pi: 3,142857. Ook die dag is dus een geldig excuus voor een flink stuk appeltaart.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu