Het is de soberste Dodenherdenking ooit. Maar herdenken kan alsnog. Zo doe je digitaal mee in Drenthe en Groningen (en daarbuiten)

Dodenherdeking in Westerbork in 2014. Foto: Harry Tielman

Bijna alle herdenkingsbijeenkomsten op 4 mei gaan niet door. Maar herdenken kan nog steeds. Via internet zijn er vele mogelijkheden. Een overzicht.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork: podcast met verhalen

Geen Dodenherdenking op het voormalig terrein van kamp Westerbork dit jaar. Luisteren naar verhalen van overlevenden en nabestaanden kan wel, maar dan via een podcast die het Herinneringscentrum heeft gemaakt.

Directeur Gerdien Verschoor noemt het erg verdrietig dat samen herdenken op het kampterrein dit jaar niet kan. "We kennen een lange traditie van samenkomen en herdenken op de plek waar vroeger meer dan honderdduizend Joden, Sinti en Roma verbleven en een verschrikkelijke dood tegemoet gingen."

In de podcast zit naast verhalen ook poëzie en muziek. Hij eindigt met het luiden van de Westerborkklok. Daarna kan iedereen zelf twee minuten stilte nemen, stelt het Herinneringscentrum voor.

Wil je ook luisteren? De podcast is op 4 mei te vinden op Spotify, Soundcloud, iTunes en Stitcher. Je kunt 'm ook vinden op www.kampwesterbork.nl .

Herdenkingen in dorpen en steden: bloemen leggen zonder publiek

Herdenken vanuit huis, dat is het motto. Veel herdenkingsbijeenkomsten zijn vanwege het coronavirus afgelast. Iedereen wordt opgeroepen om thuis twee minuten stilte in acht te nemen.

Digitaal wordt er wel van alles georganiseerd. Zo begint op RTV Drenthe om 19.30 uur een 4-mei-uitzending met onder meer CdK Jetta Klijnsma en directeur Gerdien Verschoor van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Wil je laten weten dat je meedoet? Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork oppert een hashtag die je kunt gebruiken op social media: #ikherdenkthuis.

Op sommige plekken zullen wel bloemen worden gelegd. Dit gebeurt in klein comité en zonder publiek. Bloemen zullen bijvoorbeeld worden gelegd bij het monument in het bos bij Spier en bij de synagoge in Bourtange.

Zelf ook bloemen leggen? Doe voorzichtig en hou afstand

Het staat iedereen vrij om op 4 mei een bezoek te brengen aan de herdenkingsplekken in Bourtange en om bloemen te leggen, schrijft het 4 mei comité Bourtange. Volg dan wel de corona-adviezen op en hou afstand van elkaar.

Ook in Emmen is de herdenkingsbijeenkomst om acht uur 's avonds volledig afgelast. Het 3 mei Comité Emmen en de gemeente zullen overdag bloemen leggen bij het herdenkingsteken op het Marktplein. Wil je ook graag bloemen leggen? Doe dit dan in de loop van de dag op eigen gelegenheid, is het advies.

Vanwege het coronavirus leggen de scouts van Look Wide dit jaar geen kransen bij de Dorpskerk in Haren. Om te laten zien dat ze vanuit hun eigen huizen toch bij stilstaan bij de dodenherdenking hebben ze een film gemaakt. De film is op 4 mei te zien op www.lookwide.nl .

Open Joodse Huizen in Assen en Hoogeveen

De organisatoren van Open Joodse Huizen delen verhalen over huizen waar mensen in de oorlog woonden en werkten. Ze delen deze op 3, 4 en 5 mei via Facebook Live. Er zijn verschillende streams voor verschillende steden. Klik hier voor een overzicht. Op maandag 4 mei tussen 10 en 11 gaat het over Assen en Hoogeveen .

Nationaal Comité 4 en 5 mei: Vlag halfstok en speel mee

Hang de vlag op 4 mei halfstok ter nagedachtenis van aan de oorlogsslachtoffers, roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei iedereen in Nederland op. Ben je trompettist? Speel het signaal Taptoe vooral vanuit huis mee, tipt het comité.

Jonge muzikanten van muziekvereniging Crescendo in Grollo doen in elk geval mee. Ze zullen het signaal blazen op zes verschillende plekken in Grolloo en Schoonloo.

Slagwerker Groninger Auke de Haan: 'We maken er maar het beste van'

De 33-jarige Auke de Haan uit Groningen is sleepbootkapitein. Behalve dan op 4 mei, dan speelt hij de dodenmars op zijn omfloerste trom in de Prinsentuin in Leeuwarden. "Een grote eer", vertelt hij in het tv-programma 5 Uur Live. "Ik sta daar altijd met kippenvel."

Maar ja, dit jaar is alles anders. "Normaal is er een paar duizend man publiek, nu hooguit een man of tien tot vijftien." Maar spelen, dat doet hij alsnog. "We maken er maar het beste van."

Herdenkingen in de rest van Nederland

Ook in de rest van Nederland worden de doden herdacht. En omdat dat dit jaar vooral digitaal gebeurt, kan iedereen meedoen, waar je ook bent.

  • Het Mariniersmuseum in Rotterdam herdenkt 24 uur lang omgekomen mariniers. Elk uur deelt het museum het verhaal van één persoon. Je kunt de verhalen volgen via social media ( Instagram - Twitter - Facebook ).
  • Sinds 2017 is er een Nationale Jongerenherdenking met The Smartphone Orchestra, het traditionele taptoe-signaal maar dan via mobiele telefoons. Dit jaar gebeurt dit ook, maar dan digitaal. Klik hier om mee te doen. Het begin maandag om 19.35 uur.
  • Vanuit Wageningen vertrekken lopers in de nacht van 4 op 5 mei doorgaans met het vrijheidsvuur. Ook dat gaat dit jaar niet door. Als alternatief roept Wageningen45 iedereen op om het vrijheidsvuur digitaal aan te steken en door te geven. Klik hier om mee te doen.

Nieuws

Meest gelezen

menu