Het is leeg in Berlijn, Rome, Barcelona en Parijs. Door corona mijdt de toerist de grote Europese steden

Parijs is een van ’s werelds populairste vakantiebestemmingen. Maar deze zomer zijn de terrassen leeg en veel hotels dicht. In Rome, Berlijn en Barcelona hetzelfde beeld. Corona treft ook het toerisme hard.

Isabelle Legros loopt de trap op van haar hotel in Parijs. ,,Je merkt het al, hè? Er is geen klant te zien.’’ In de gangen naar de hotelkamers, in de lobby op de begane grond: het is uitgestorven. Hôtel Plaza Élysées ligt op steenworp afstand van de doorgaans drukke Avenue des Champs-Élysées. En het is vijf minuten lopen naar de grote en beroemde warenhuizen, zoals Galeries Lafayette. Een betere ligging kan een hotel in Parijs zich nauwelijks wensen. ,,Maar de afgelopen nacht waren maar vijf van onze 41 kamers bezet. Morgen hoop ik op zes.’’

Legros is al 22 jaar de eigenaresse van het hotel. ,,Ik heb al heel wat economische crises meegemaakt. Maar zoiets als dit, heb ik nog niet eerder gezien.’’

Een lage bezettingsgraad van de hotelkamers

In juli – normaal een topmaand – was slechts 30 procent van de kamers bezet. ,,Als ik naar de reserveringen voor augustus kijk, zitten we maar voor 7 procent vol. En voor september is nog he-le-maal niets gereserveerd.’’ Ze heeft elf personeelsleden. Acht ervan stuurde ze al naar huis. Legros kon een lening afsluiten die, speciaal vanwege corona, door de staat wordt gegarandeerd. ,,Dat is de enige reden waarom ik de zaak nog niet heb gesloten. Als ik mijn huidige inkomsten en mijn vaste lasten tegen elkaar afzet, hou ik elke maand nul euro over.’’

Parijs is dezer dagen nog net geen spookstad, maar corona heeft de zomervakantie flink overhoop gegooid. Op het Place de la Trocadéro, tegenover de Eiffeltoren, staan toeristen normaal te dringen voor een selfie. Nu lopen de verkopers van souvenirs er doelloos rond.

Normaal 38 miljoen toeristen in Parijs en nu...

Bij het beroemde literaire Café de Flore is maar een kwart van de tafeltjes bezet. Op straat, de boulevard Saint-Germain, kan je een kanon afschieten, zo stil is het. Een lange rij taxi’s staat te wachten, op niemand.

 

Parijs werd vorig jaar bezocht door 38 miljoen toeristen. Ongeveer de helft kwam uit het buitenland. Twee van de grootste groepen zijn Amerikanen (2 miljoen) en Chinezen (700.000) en die komen sinds corona vrijwel helemaal niet meer. De gevolgen zijn overal te merken.

,,Zo’n 75 procent van ons publiek was in voorgaande jaren buitenlands’’, aldus directeur Jean-Luc Martinez van het Louvre, dat ruim drie maanden dicht was. ,,We krijgen nu nog maar 20 tot 30 procent van ons normale aantal bezoekers binnen.’’ Dat heeft ook voordelen. Je kunt in het museum (bijna) zonder files rondlopen, en de Mona Lisa is ook echt te zien.

,,Het is niet dat mensen Parijs niet aantrekkelijk meer vinden, het probleem zijn de reisbeperkingen’’, vertelde directrice Corinne Menegaux van het toerismebureau van Parijs in dagblad Les Echos .

Landen van de 'big spenders' staan op de zwarte lijst

Europeanen kunnen reizen, als ze willen. Die zijn dan ook nog wel te vinden in Parijs. Maar de Verenigde Staten staan vanwege hun hoge besmettingscijfer op de ‘zwarte lijst’ van Frankrijk: Amerikanen mogen het land niet in. En het vliegverkeer tussen Frankrijk en China werd de afgelopen maanden flink aan banden gelegd.

Verschillende landen in het Midden-Oosten, zoals Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten, staan ook op de zwarte lijst. Die landen waren leveranciers van big spenders . Deze zomer ontbreken ze en het merendeel van de allerduurste vijfsterrenhotels in Parijs is mede daarom dicht.

Ook aan het andere eind van het spectrum zijn de effecten te merken. Airbnb zei de afgelopen maanden hard getroffen te worden in Parijs vanwege corona, zonder verder cijfers te geven. Voor nogal wat Parijse horecaondernemers is het goedkoper de zaak te sluiten en personeel naar huis te sturen, dan open te blijven voor een handjevol gasten.

,,Eind juli was maar 47 procent van de hotels in Parijs open’’, vertelt Vanguelis Panayotis van advies- en onderzoeksbureau MKG Group. ,,In die hotels was maar 33 procent van de kamers bezet.’’ Van de cafés en restaurants in Parijs is 60 tot 70 procent open, blijkt uit MKG-cijfers. ,,Maar het overgrote deel van de sterrenrestaurants is nog gesloten’’, zegt Panayotis.

Toeristen met camera’s en mondkapjes

Het chique Jules Verne-restaurant, op de eerste verdieping van de Eiffeltoren, zit bijna elke avond vol, maar alleen met Fransen. Internationale gasten zijn nergens te bekennen.

‘Ting! Ting! Ting!’, klinkt het ineens in de Rue Saint-Vincent in de toeristenwijk Montmartre. Een treintje rijdt door de straat, bijna helemaal gevuld met toeristen met camera’s en mondkapjes. Ook in de straten rond de Sacre Coeur lopen ze, herkenbaar aan hun korte broek, zonnebril en rugzak.

Zou het dan toch? Zijn de toeristen allemaal in Montmartre neergestreken? ,,Welnee!’’, zegt een uitbater van een restaurant op het toeristische Place du Tertre. ,,Ik denk dat hier nu 1 procent van de mensen loopt die we anders in de zomer zien.’’ Nu zoeken de schilders op het pleintje tevergeefs naar kopers voor hun doeken. Welgeteld één toerist laat zijn gezicht vereeuwigen door een kunstenaar.

,,De bezoekers hier zijn Fransen. Ik heb nog niet één buitenlander gezien’’, zegt de restauranteigenaar. ,,Misschien een enkele Nederlander en Belg. Die zijn ons wel trouw. Verder is dit voor ons gewoon een slechte zomer.’’ Hij wijst naar zijn terras, met tientallen tafeltjes. Helemaal leeg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu