Het is nu officieel: de wolf is een blijvertje in Nederland

Foto: Shutterstock

De wolf is definitief terug in Nederland. Wolvin GW998f voelt zich al helemaal thuis op de Veluwe.

Ze verblijft hier nu zes maanden en is daarmee officieel een blijvertje. Haar visitekaartje geeft ze af in de vorm van keutels en pootafdrukken. Enkele feiten op een rijtje over de nieuwste Nederlander: de wolf.

Wat is er zo bijzonder aan wolvin GW998f?

Zij is bepaald niet de eerste wolf die opduikt in ons land. Die eer komt toe aan de wolf die in 2015 Zuidoost-Drenthe binnen wandelde vanuit Duitsland. Maar Wolvin GW998f is wel de eerste wolf die tenminste 6 maanden onafgebroken in ons land heeft gebivakkeerd. Sinds oktober houdt zich ook nog een andere wolvin schuil op de Veluwe en iets verderop in Oost-Nederland zich een derde wolvin. Onderzoekers leiden dat af uit de samenstelling van de keutels.

De jonge wolvinnen wachten op een date met een mannetje: het begin van een roedel in Nederland. Eén ding hebben ze gemeen: het zijn allemaal jonge dieren uit Duitsland die zijn verjaagd uit hun roedel.

 

Moeten we bang zijn voor wolven in de Nederlandse natuur?

,,Nee hoor'', zegt boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer: ,,Het is een groot gebied en mensen mogen alleen op de paden komen. Je hebt maar een heel kleine kans om de wolf te zien. Je kunt ’m tegenkomen, net als een edelhert of een zwijn. Sta stil, kijk dan en geniet. Met de hond wandelen? Ja hoor, maar houd ’m aan de lijn. Een wolf is een vluchtdier, maar hij moet niet in het nauw komen. Dan kan hij gevaarlijk worden. Blijf op het pad, dan is er niets aan de hand.’’

Wat eten wolven?

Hun voorkeur gaat uit naar ree, wild zwijn en hert. Aanvallen op mensen zijn zeer zelfdaam. De wolvin op de Veluwe heeft nog geen schapen aangevallen, vermoedelijk omdat ze voldoende wild weet te verschalken in het uitgebreide natuurgebied. Maar als er minder wild beschikbaar is dan zet de wolf wel degelijk schaap op het menu.

Wat we in elk geval niet moeten doen is wolven voeren, zegt Leo Linnartz van Wolven in Nederland. Dat gebeurt nu al met brood bij wilde zwijnen op de Veluwe, vossen krijgen patat toegeworpen bij frietkramen langs snelwegen. In sommige nationale parken in het buitenland worden beren gevoerd vanuit de auto.

Linnartz: ,,Dat is het stomste wat je kunt doen. Als wij mensen elkaar te eten geven, oogsten we respect. In de dierenwereld doe je dat alleen bij je eigen kinderen of je partner. In alle andere gevallen doe je in de ogen van een dier een stap opzij, dan ben je een sukkel, een zwakkeling. Wolven zien ons op dit moment niet als prooi, ze zijn bang voor ons. Laten we dat zo houden.’’

Hoe herken je een wolf?

Da's niet zo makkelijk, want je kunt een wolf makkelijk verwarren met een grote hond. ,,De meeste wolvenmeldingen in ons land zijn onjuist'', zegt de organisatie Wolven in Nederland. Om een wolf niet te verwarren met een herdershond moet je letten op de volgende kenmerken: lange, krachtige poten en een dik behaarde staart die recht naar beneden gaat. Zie je een wolf met een krulstaart? Laat maar. Dat is een hond.

 

Is er wel ruimte in ons land voor de wolf?

Dat hangt ervan af aan wie je dat vraagt. Schapenhouders maken zich grote zorgen: straks is er wel ruimte voor de wolf, maar niet meer voor hun hobby of bedrijf. Volgens hen is Nederland daarom niet geschikt voor het roofdier.

Ecologen vinden juist van wel. De vrouwelijke wolven op de Veluwe bewijzen het. Volgens Leo Linnartz van Wolven in Nederland kiest een blijvend dier een territorium uit dat groot genoeg is voor een roedel. Wolvin GW998f, die al zes maanden op de Noord-Veluwe woont, zegt eigenlijk: ,,Hier is genoeg te jagen voor mij, een partner en mijn jongen.''

Linnartz: ,,Ze heeft een territorium van 400 tot 500 vierkante kilometer groot. Maar we weten vanuit Duitsland dat dat kan indikken als er meer wolven komen. Daar zijn territoria van ongeveer 200 vierkante kilometer.’’

Los van de ruimte: hoe lastig krijgt de wolf het in ons land met de vele snelwegen? Zelfs een uitgestrekt natuurgebied als de Veluwe wordt doorsneden door asfalt. Aan de andere kant: GW998f is het ook gelukt. Volgens boswachter Jasper steekt ze vooral provinciale wegen over. ,,Tot nog toe gaat dat goed. Maar ik maak me wel zorgen."

Hoe wild is de wolf?

Directeur Van Voorst tot Voorst van het Nationaal Park De Hoge Veluwe suggereerde onlangs dat wolven in Europa mogelijk zijn uitgezet door mensen. Ze vertonen onnatuurlijk gedrag en zijn helemaal niet zo wild, meent hij.

,,Klinkklare onzin", reageert ecoloog Erwin van Naamen. Hij is actief voor de Rewilding Foundation en doet sinds 1991 onderzoek naar wolven. ,,Een heel klein percentage van de wolven in Europa heeft nog hond in zich. Vroeger leefden wolven en mensen, dus ook honden, heel dicht bij elkaar. Nu nog, in bijvoorbeeld Roemenië. Dat kan een kruising opleveren.’’

Maar met elke nieuwe generatie wordt het ras weer zuiverder, zegt Van Maanen. En hybride dieren worden doorgaans afgeschoten of gevangen. De wolven in Nederland zijn rasecht, zegt Van Naamen. Ook Hugh Jansman van de Wageningen University & Research stelt dat de Nederlandse wolven raszuiver zijn. Hij zegt dat op basis van dna-onderzoek.

 

Nieuws

menu