Het kabinet overweegt de terrassen te openen op 1 juni

Foto: ANP

Het kabinet overweegt om het cafés en restaurants vanaf 1 juni weer toe te staan om buitenterrassen te openen. Dat stellen ingewijden tegenover persbureau ANP.

Premier Rutte en zijn vakministers vergaderen woensdag opnieuw over de maatregelen tegen het coronavirus. Ook wordt er nadrukkelijk gekeken naar het heropenen van kapperszaken. Personeel hier zou dan mogelijk ook met beschermingsmaskers, mondkapjes en handschoenen gaan werken.

Een aantal mogelijke versoepelingen wordt dan ook besproken. Zo wordt overwogen om het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer te verplichten. Momenteel studeert het RIVM op de nut en noodzaak, omdat het kabinet het gebruik hiervan eerder afraadde. Premier Mark Rutte was namelijk bang dat mensen hierdoor de 1,5 meter afstand niet meer in acht zullen nemen.

Kopzorgen voor Rutte

De versoepelingen bezorgen premier Rutte hoofdbrekens. Hij vreest met name dat het drukker wordt op straat, zo waarschuwde hij vrijdag nog. Iedere keer als een maatregel wordt losgelaten, verhoogt dat ook de druk op het openbaar vervoer, waarschuwt hij. Daarom zouden treinen, bussen, trams en metro’s voorlopig nog alleen bestemd blijven voor personen met een vitaal beroep.

Bovendien beginnen na de meivakantie de basisscholen weer, gevolgd door – als dat goed gaat – de middelbare scholen vanaf juni.

Rutte: In de ziekenhuiscijfers zit vertraging

Rutte wantrouwt de goede cijfers die vernomen worden vanuit de ziekenhuizen, omdat besmettingen zich pas over twee weken zouden kunnen openbaren. ,,In de zorg gaan de cijfers de goede kant op. Je ziet dat het aantal mensen op de ic afneemt. Maar in die ziekenhuiscijfers zit wel vertraging,’’ zei Rutte eerder. ,,Er kan een moment komen dat mensen die thuis ziek zijn, toch op enig moment naar het ziekenhuis moeten. Als het nu drukker is op straat, kan dat betekenen dat we pas over twee, drie weken effect zien.”

Of het gaat lukken is nog onduidelijk

In principe lopen de getroffen coronamaatregelen door tot 20 mei. Maar Rutte beloofde dat als er tussentijds ‘iets mogelijk’ zou zijn voor kappers hij dit bekend zou maken. Vanuit de horeca wordt de afgelopen dagen daarnaast flinke druk gezet op het kabinet om tot versoepeling te komen per 1 juni.

Toch stelde Rutte ‘dat het nog niet te zeggen is of dat gaat lukken’. ,,Er moet wel ruimte zijn. Ik zou tegen de kappers, of mensen die een sportschool of café of restaurant hebben, willen zeggen: er komt misschien wat meer ruimte, maar die moet er dan wel zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu