Het kabinet versoepelt de coronamaatregelen, maar houdt wel een hand op de rem

Het kabinet wil de versoepeling van de coronamaatregelen doorzetten. Mogelijk mag de horeca zelfs al op 31 mei open. Wel wordt er een noodrem ingebouwd, voor als het virus oplaait.

Premier Mark Rutte.

Premier Mark Rutte. Foto: ANP

Een week lang boog minister Hugo de Jonge (Zorg) zich in zijn werkkamer, samen met de knapste koppen op zijn ministerie en deskundigen van het RIVM, over één vraag. Namelijk: hoe gaan we voorkomen dat de versoepeling van de coronamaatregelen vanaf 1 juni niet als een boemerang in ons gezicht terugkomt?

Het plan is immers om vanaf die dag terrassen en strandtenten te heropenen, net als (met een beperkt aantal klanten) bioscopen, restaurants, cafés, culturele instellingen, musea en het voortgezet onderwijs. Ook het openbaar vervoer moet weer de normale dienstregeling hervatten.

Alle seinen staan op groen

Toch staan de ‘seinen op groen’, zeggen ingewijden. Het aantal ziekenhuisopnames is dalende, het aantal bezette bedden op de intensive care niet langer gevaarlijk hoog. Het kabinet zal de voorgenomen versoepeling die gepland staat voor 1 juni tijdens het crisisberaad op dinsdag bevestigen, stellen bronnen. Om daarna te kunnen ‘monitoren’ of de nieuwe vrijheden niet voor een heropleving van het virus gaan zorgen, komen minister De Jonge en zijn ‘whizzkids’ tot een ‘remsysteem’, weten betrokkenen.

Als het virus oplaait moet dat direct opgemerkt worden in een zogeheten ‘dashboard’, eigenlijk een soort combinatie van data over het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en de ontwikkeling van de R0, het cijfer dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt. En dat liefst uitgesplitst naar regio en leeftijdscategorie.

Stap vooruit met de hand op de rem

Dan moet direct kunnen worden ingegrepen. Grijpt het virus in scholen om zich heen, dan kun je ze sluiten. Blijkt een leeftijdsgroep onevenredig hard geraakt, dan adviseer je hen weer binnen te blijven. Zo hoopt het kabinet een stap vooruit te zetten, maar met de hand op de rem. De noodzaak van zo’n instrument bewees zich al in Frankrijk. Een week nadat daar de scholen heropenden, was een ‘zorgwekkende opleving’ van het aantal coronabesmettingen te zien. Een flink aantal scholen sloot daarom gisteren onmiddellijk weer de deuren.

Het kabinet wil daarom ‘een vinger aan de pols houden’, want dat is al lastig genoeg. Veelal openbaren de ziekteverschijnselen na een besmetting zich pas na enkele dagen tot liefst twee weken. Daardoor is het gevaar voor een onzichtbare veenbrand al groot genoeg.

Kabinet proeft het ongeduld van de horeca

Tegelijk proeft het kabinet het ongeduld, zeker vanuit de horeca. Talloze bedrijven staan volgens brancheverenigingen op omvallen en willen dus het liefst nog vandaag open. Zeker met het pinksterweekend in aantocht, vroegen zij of ze niet al zondag de deuren kunnen heropenen. Scheveningse strandtenthouders dreigen zelfs morgen de poorten alweer te openen, ondanks verzet van de gemeente. Die mogelijke muiterij baart ook het kabinet zorgen.

Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert, heeft zich in het rapport voor het kabinet van gisteren echter niet tegen eerdere opening uitgesproken, stellen ingewijden. Het laat die afweging aan de politiek, waardoor het kabinet dinsdag een knoop moet doorhakken.

Er moet immers ook rekening worden gehouden met politie en handhavers. Hebben zij wel genoeg armslag om de drukte de baas te kunnen? Bronnen stellen echter dat er een kans is op heropening van terrassen en strandtenten op 31 mei in plaats van 1 juni. ,,Het wordt serieus overwogen,’’ aldus een ingewijde.

Aan premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Zorg) om dinsdagavond alle afwegingen en besluiten uit de doeken te doen tijdens een persconferentie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu