Lancering van SpaceX-ruimteschip uitgesteld vanwege slecht weer, zaterdag nieuwe poging

FOTO SPACEX/AFP

In Florida zou vanavond de Crew Dragon van Elon Musk’s SpaceX gelanceerd worden. Het ruimteschip zou om 22.33 uur Nederlandse tijd richting ruimtestations ISS vertrekken. Op het laatste moment werd de lancering afgebroken vanwege slecht weer. Zaterdag wordt er weer een nieuwe poging gedaan.

De Amerikanen weten er een hype van te maken, inclusief de hashtag #LaunchAmerica kijken ze uit naar het moment waarop voor het eerst sinds 2011 weer Amerikaanse astronauten vanaf hun grondgebied de ruimte in gaan. Negen jaar lang moest Amerika peperdure kaartjes kopen bij aartsrivaal Rusland om naar ruimtestation ISS te kunnen. Het is de eerste keer ooit dat een commercieel bedrijf een bemande ruimtevlucht uitvoert

Trump ook aanwezig

De Amerikaanse president Donald Trump is ook aanwezig op ruimtebasis Cape Canaveral in Florida. Aan boord van de Crew Dragon zitten de astronauten Douglas Hurley en Bob Behnken.

Trump is pas de derde Amerikaanse president die een lancering bijwoont. Richard Nixon was in november 1969 bij het vertrek van Apollo 12, de tweede bemande vlucht naar de maan. Bill Clinton zag in 1998 hoe spaceshuttle Discovery opsteeg. Aan boord daarvan zat de toen 77-jarige senator John Glenn, de eerste Amerikaan in een baan rond de aarde.

SpaceX-ceo Elon Musk zei eerder vandaag erg nerveus te zijn voor de lancering van de Crew Dragon. Dat vertelde hij vanochtend in het Amerikaanse ochtendprogramma CBS This Morning. ,,Er kunnen duizenden dingen verkeerd gaan en maar één ding kan juist gaan”, stelde hij. De enorme verantwoordelijkheid die hij draagt voor de levens van de astronauten weegt zwaar, aldus Musk. ,,Het is het enige waar ik aan kan denken op dit moment. Ik moet het echt mentaal blokken, want anders zou het emotioneel onmogelijk zijn te dragen.”

Kijken vanuit Nederland

Bij helder weer zou vanavond de Crew Dragon met daarin twee Amerikaanse astronauten als een klein stipje aan de zuidelijke hemel te zien zijn geweest.

 

 

Nieuws

Meest gelezen

menu