Het verbod op designerdrug 3-MMC, ook bekend als 3M of poes, is donderdag ingegaan

Verbod op designerdrug 3M. Staatstsecretaris Paul Blokhuis: ,,Dit spul is gevaarlijk, blijf ervan af." Foto: ANP

Het verbod op de designerdrug 3-MMC is donderdag ingegaan. De drug werd de afgelopen jaren steeds populairder, vooral onder jongeren.

Het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) had het kabinet geadviseerd om 3-MMC op lijst 2 van de Opiumwet te zetten, de lijst waar softdrugs op staan.

,,Met dit verbod gaan we de eenvoudige beschikbaarheid van 3-MMC tegen en geven we een duidelijk signaal af aan de vaak jonge gebruikers: dit spul is gevaarlijk, blijf ervan af”, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). ,,Hier wilden we geen moment langer mee wachten, gezien de zorgwekkende signalen die we over 3-MMC hebben ontvangen.”

Breder verbod op designerdrugs op komst

Het demissionaire kabinet werkt ook aan een breder verbod op designerdrugs, omdat het verbieden van dit soort middelen vaak weinig effectief is. Door de samenstelling van een drug in chemische zin iets aan te passen, kan een specifiek verbod namelijk worden omzeild. Zo was 3-MMC de opvolger van 4-MMC, dat al eerder werd verboden.

Het idee achter het bredere verbod is om hele groepen grondstoffen die dezelfde chemische basisstructuur hebben, in de ban te doen, zodat producenten minder makkelijk een nieuw legaal product kunnen bedenken.

Het wetsvoorstel van het kabinet ligt momenteel bij de Raad van State, die er over moet adviseren. Daarna moet het nog door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld. Het ministerie van Volksgezondheid hoopt dat het volgend jaar kan worden ingevoerd.

Energiek en euforisch

3-MMC heet voluit 3-Methylmethcathinon, maar het wordt ook ‘3M’ of ‘poes’ genoemd. Het is sinds 2012 op de markt. Mensen kunnen het middel snuiven, slikken en injecteren. Daarna zijn ze ongeveer 5 uur lang energieker en euforischer dan anders. Het middel kan echter ook leiden tot hartkloppingen, slapeloosheid en gespannen spieren en er zijn gebruikers door overleden, waarschuwt het Trimbos instituut. Dat constateert dat het middel vooral wordt gebruikt door twintigers en met name in het oosten van het land.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu