Warmste 15 september ooit gemeten: recordmeting uit 1929 sneuvelt door 34,7 graden in Gilze-Rijen

Zomer aan het Paterswoldsemeer. Foto archief Kees van de Veen

Deze Prinsjesdag gaat de boeken in als de warmste 15 september ooit gemeten. Aan het begin van de middag brak Gilze-Rijen met 31,9 graden al het lokale record. Later op de dag steeg het kwik zelfs naar 34,7 graden. Een absoluut warmterecord voor de maand september. Het vorige record stond op 34,2 gemeten in Maastracht in september 1929.

Om 12.40 uur pakte Gilze-Rijen al het warmterecord. Daar steeg het kwik toen naar 31,9 graden. 0,3 meer dan het oude record uit het Limburgse Arcen dat werd gemeten in 2016. Inmiddels is dat record al flink aangescherpt, want om 15.00 uur liep de temperatuur in Midden-Brabant al op naar 34,7, laat Weerplaza weten op Twitter.

Landelijk record

Daarmee was het lokale dagrecord al gesneuveld, maar ook het landelijke record is eraan voor de moeite. Daarvoor moest het kwik in De Bilt stijgen tot boven de 29,0 graden en dat is gebeurd. Het nieuwe record staat op 30,2, waarmee het ook een tropische dag is, de laatste in een jaar ooit gemeten.

Ook in de rest van Brabant is het ontzettend warm. Om 13.50 uur was het bij het weerstation in Eindhoven 32,7 graden, in Woensdrecht 32,6, graden en bij Volkel 31,9 graden.

Smog

Het RIVM waarschuwt mensen vandaag ook voor smog. Op verschillende delen van het land heeft de luchtkwaliteit flink te leiden onder smog vandaag. In de avond zouden de grootste problemen voorbij moeten zijn. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog ‘om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu