Het weer is deze zomer zo slecht nog niet, als je naar de feiten kijkt. Maar een hittegolf in augustus hoeven we niet te verwachten

Ben je niet te spreken over het zomerweer? Dan ben je niet de enige. Er viel best veel regen en het was relatief koud, tenminste, zo leek het. Want zijn we niet gewoon verwend door de extreme hitte van de voorgaande jaren? De weersfeiten op een rij:

Foto: Atilla Bingöl

Foto: Atilla Bingöl

De zomer van 2021 is anders dan die van 2018, '19 en '20. Toen was het extreem droog en heet, terwijl er deze zomer vrij regelmatig een bui valt. Al sinds april is het weer wisselvallig en dat voorkomt ernstige droogtes.

Wisselvallig, maar warm

Laten we beginnen bij juni. Dat was de warmste junimaand sinds 1901, aldus het KNMI. In het zuiden en oosten van Nederland kwam het zelfs tot een hittegolf. Dat is een periode van ten minste vijf zomerse dagen (>25 graden), waarvan zeker drie dagen tropisch (>30 graden) zijn.

Toch was juni qua neerslag onstabiel met zware regen- en onweersbuien. Dat zorgde lokaal voor wateroverlast en op vrijdag 18 juni ontstond verspreid door het land flinke schade door zware windstoten.

Juli

Die wisselvalligheid zette in juli door. Vooral in het zuidoosten van Nederland viel enorm veel regen, zelfs zoveel dat de rivieren buiten hun oevers traden. In de rest van het land vielen de regenbuien bijzonder plaatselijk en wisselvallig - zoals de hele zomer het geval was. Waar het ene dorp onder water liep, bleef het verderop vrijwel droog.

,,Voor veel mensen voelt het als een slechte zomer, toch valt dat stiekem best wel mee", aldus weerman Yannick Damen van Weerplaza. ,,Als we kijken naar de gemiddelde zomertemperatuur de afgelopen maand [in De Bilt, gemiddeld over de dag en nacht samen, red.], dan zitten we op 18,2 graden. Terwijl dat normaal in deze fase van de zomer 17,0 graden is. Deze zomer staat zelfs op plek 6 van warmste zomers tot nu toe.”

Nog extremer

Door klimaatverandering zal extreem weer de norm worden. Doordat de straalstroom minder beweegt, krijgen we overal langere periodes met hetzelfde weer, bijvoorbeeld langdurige droogte of hitte. Tegelijkertijd zullen zwaardere plensbuien óók vaker voorkomen. Door die hevige buien is, zonder maatregelen, vaker kans op wateroverlast of overstromingen.

De afgelopen jaren kregen we al een voorproefje van wat ons te wachten staat. Met 40,7 graden werd in juli 2019 ons nationale hitterecord, dat al bijna 75 jaar stond, met maar liefst 2 graden gebroken. In diezelfde tijd is Nederland gemiddeld ruim een graad opgewarmd.

Na regen zonneschijn?

De hoeveelheid zonneschijn loopt ook flink uiteen, maar staat gemiddeld ook netjes op de normale hoeveelheid zonuren in de zomer. Juni verliep ronduit zonnig, in juli was het op de meeste plaatsen aan de sombere kant.

Hoe zit het met de komende maand? Dat is de grote vraag voor de vakanties in eigen land. Helaas zijn de vooruitzichten voor augustus niet heel zomers te noemen: we houden het bij buien en temperaturen die aan de lage kant zijn voor augustus. Pas richting de tweede helft van de maand zou het weer duidelijk kunnen verbeteren, aldus meteoloog Wouter van Bernebeek op Weeronline.nl , maar dat is nog ver weg.

Conclusie

Van Bernebeek: ,,We mogen gerust concluderen dat de zomer van 2021 tot nu toe zeker niet slecht is. Qua temperatuur, zonneschijn én neerslaghoeveelheid scoren we (licht) bovengemiddeld. De afgelopen jaren was het zó zonnig en heet tussen mei en augustus, dat een meer normale zomer nu gevoelsmatig uit de toon valt. Terwijl een gewone Nederlandse zomer ongeveer hoort te zijn zoals dit jaar... alleen dan eigenlijk nog iets kouder!"

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu