Het wordt tropisch warm. Met dit handige stappenplan ga je de hitte te lijf (laat het gras met rust, warm douchen is beter, en seks kan prima)

Drukte bij 't Nije Hemelriek en Gasselterveld. Foto: Harry Tielman

Het wordt heet de komende dagen, en flink ook. De meeste hitte wordt voorspeld in het zuiden, maar ook Noord-Nederland kan tropische temperaturen verwachten. Met deze tips hou je je hoofd en je huis koel.

Het is zomer en dat gaan we voelen. Tropische temperaturen vanaf donderdag, voorspelt Weerplaza . Vrijdag wordt het nog warmer, in het zuiden misschien zelfs 35 graden.

In Groningen en Drenthe zal het een paar graden koeler blijven, denkt Weerplaza, maar ook hier wordt het heet. Veel zon en weinig wind, daar komt het van.

Zaterdag zal de derde tropendag op rij worden. Zondag blijft het eveneens warm, waardoor er in het zuiden en midden van het land officieel sprake is van een hittegolf.

Hoe hou je het koel? Hier een stappenplan

Stap 1: Hou je huis koel met deze 5 tips

Hoe warmer het buiten is, hoe meer je geniet van een lekker koel huis. Vooruit, tijdens een hittegolf ontkom je er niet aan dat ook binnen de temperatuur oploopt. Maar deze vijf tips helpen in elk geval een beetje.

Stap 2: Hou ook je lichaam koel

Zeker, in een koel huis kun je lekker bijkomen. Maar er zijn meer tips om ook je lichaam niet te warm te laten worden. Je vindt ze hier.

Stap 3: Smeren! En wel een potje zonnebrandcrème per dag (ja, echt)

Jep, zonnebrandcrème. Essentieel als de zon schijnt, en al helemaal tijdens een hittegolf. En denk nu niet dat je dit allang weet. Smeren moet véél vaker dan we doen, en bovendien in een dikke laag. We gebruiken veel te weinig zonnebrandspul, waarschuwt dermatoloog Jorrit Terra van het UMCG.

Stap 4: Vergeet je tuin niet!

Bij zomerse hitte krijgen zelfs de sterkste planten in je tuin het lastig. Hoe red je ze van uitdroging? Dat lees je hier.

Stap 5: Goed slapen? Warm douchen!

En dan, het einde van een tropische dag. Je bent loom en je hebt zin om te slapen. Maar ja, slapen is vaak lastiger als het heet is. Waarom is dat eigenlijk? En waarom helpt koud douchen vlak voor het slapen niet? En hoe zit het met seks tijdens een hittegolf? Gerard Kerkhof, emeritus hoogleraar psychofysiologie van de Universiteit van Amsterdam, legt het allemaal uit.

Zat van de hitte? Er ligt volop sneeuw in Oostenrijk

Heb je genoeg van de tropische dagen in Nederland? Weervrouw Helga van Leur tipt op Twitter dat er in het Oostenrijkse Tirol momenteel veel sneeuw ligt.

Geen zin om naar het buitenland te gaan?

Het coronavirus maakt reizen er niet per se leuker op natuurlijk. Hopelijk helpen bovenstaande tips om de komende warme dagen goed door te komen. Wellicht ter troost: vorig zomer was het soms zelfs meer dan veertig graden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Aanrader van de redactie
menu