Let op: gruwelijke zelfmoordvideo gaat rond op TikTok

Foto: ANP Foto: "HAYOUNG JEON"

De app TikTok ligt zwaar onder vuur nadat een video waarin een man zichzelf van het leven berooft zich in hoog tempo verspreidde. Gebruikers zijn boos en eisen dat het platform daadkrachtiger tegen choquerende video’s optreedt.

Dat meldt de Telegraaf. Op de video valt te zien hoe de man zichzelf met een pistool door het hoofd schiet. TikTok meldt dat de video in de eerste instantie op Facebook werd gestreamd en dat gebruikers deze vervolgens zondagavond op TikTok zetten.

Waarschuwen

Gebruikers waarschuwen hun volgers om weg te swipen, zodra ze een video zien van een man met een grijze baard die achter een bureau zit. Andere TikTok gebruikers waarschuwen ook voor onschuldig ogende video’s waarin de zelfmoordvideo zit ‘verstopt’.

Ook in verschillende appgroepen worden ouders op de gruwelijke video gewezen. Dit om hun kinderen, die de app gebruiken, te waarschuwen.

Video lastig te verwijderen

TikTok heeft moeite om de beelden te verwijderen, omdat de video door verschillende gebruikers steeds opnieuw werd geplaatst. Hierdoor werd het algoritme van het platform verstoord. ‘Dat komt waarschijnlijk omdat de video langer duurde dan de meeste TikTok-fragmenten, die vaak maar een paar seconden duren’, meldt een Nederlandse woordvoerder aan de Telegraaf. Normaal gesproken verwijdert het platform vergelijkbare video’s direct.

Daarnaast is de video ook nog eens vaak bekeken, wat het bereik van de video alleen maar vergrootte. ‘Doordat de video in korte tijd heel vaak werd bekeken, werd het een van de populairste fragmenten en hebben veel ogen deze gruwelijke beelden gezien. We doen er alles aan om de video zo snel mogelijk te verwijderen.’

Baan verloren door coronacrisis

De woordvoerder meldt dat de man in de video door de coronacrisis zijn baan had verloren en zijn vriendin hem verlaten had. „Nadat hij van zijn werkgever hoorde dat hij zijn baan echt niet terugkreeg, besloot hij er een einde aan te maken. Een heel tragisch verhaal.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu