Met deze tips houd je in deze hitte de slaapkamer koel voor een goede nachtrust

Wie op tijd de juiste maatregelen treft, hoeft niet te slapen voor een open koelkast. Foto: Shutterstock

We beleven de eerste hittegolf van het jaar. Best lekker, maar ook in de slaapkamer loopt de temperatuur hoog op. Wat kun je daaraan doen?

De temperaturen kunnen oplopen tot wel 35 graden, wat kan zorgen voor onaangename hitte in huis én slaapkamer, de plek waar je eigenlijk tot rust moet komen. De een wil misschien een graadje meer dan de ander, maar de ideale temperatuur in de slaapkamer is ongeveer 16 tot 18 graden, menen slaapexperts.

Want: ,,Een goede, diepe slaap bereiken gaat bij voorkeur samen met een verlaging van de lichaamstemperatuur. En als het bloedheet is op je slaapkamer heeft je lichaam veel moeite om af te koelen. En dus ook om het stadium van diepe slaap te bereiken'', aldus emeritus hoogleraar psychofysiologie van de Universiteit van Amsterdam, Gerard Kerkhof.

Neem lakens van katoen in een lichte kleur

Wil je ondanks de hitte aangename temperaturen in je slaapkamer, dan zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen. Begin met het kiezen van de juiste lakens. Lakens van synthetische stoffen zijn geen aanrader, want die laten geen lucht door. Katoen doet dat daarentegen wel. Neem dus een lichte variant in een lichte kleur. 

Houd bovendien de ramen en deuren van je slaapkamer en de rest van het huis overdag dicht. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar met een open raam haal je juist de warme lucht naar binnen. Luchten is wel heel belangrijk, maar dan vroeg in de ochtend. ,,Het koudste moment van de dag in de zomerperiode is tussen 03.00 uur ‘s nachts en 07.00 uur in de ochtend. Maak daar vooral gebruik van’’, zegt Puk van Meegeren, van Milieu Centraal.

Slaap je op zolder? Van zolders is bekend dat ze flink opwarmen. Zet naast je zolderraam 's ochtends vroeg alle ramen en deuren op de benedenverdieping en begane grond open. ,,Warme lucht stijgt naar boven en via het dakraam je huis uit, als een soort schoorsteen’’, tipt Claudia van Veenendaal van Velux, leverancier van zonneweringen.

Natte doek voor het raam?

Laat de zonneschermen zakken en sluit de gordijnen. Het eerste is effectiever dan het tweede, want zonwering aan de buitenzijde werkt beter dan gordijnen, meent Van Veenendaal. Verder is zonwerende beglazing een optie, volgens haar. ,,Het nadeel daarvan is alleen dat het ook ten koste gaat van het licht. Zie het als een zonnebril. Een sombere dag met zonwerende beglazing is nog ietsje somberder.’’

Wie slaapt onder een plat dak, weet dat het ‘s avonds loeiheet kan worden. Een langetermijninvestering is een groen dak, meldt Van Meegeren. Voor een groen dak heb je geen groene vingers nodig, want naar sedumplantjes heb je nagenoeg geen omkijken. Het verkoelende effect van planten wordt op tussen de twee en vier graden geschat.

Diverse woonsites adviseren een natte doek voor het raam van de slaapkamer te hangen. Of zelfs water op het dak te spuiten. Dat kan, maar houdt rekening met de luchtvochtigheid. De lucht dan zal ook klammer aanvoelen, vergelijkbaar met een tropisch klimaat. Niet doen dus, volgens Van Meegeren.

Ventilator milieuvriendelijker dan airco

Tot slot is een ventilator of airco ook een optie. Het verschil tussen een airco en een ventilator is dat de ventilator de lucht niet koelt, maar alleen zorgt voor een luchtstroom in de kamer. Een airco koelt de lucht met hulp van een warmtepomp. Van deze twee kost de ventilator minder stroom en is milieuvriendelijker, sluit Van Meegeren af.

Nieuws

Meest gelezen

menu