Hoe houden we de parken en stranden deze zomer open? Drie ideeën op een rij

Krijgen we een zomer waarin stranden, winkelstraten en zwemplassen continu worden gesloten omdat ze te druk zijn, zoals dat met Hemelvaartsdag gebeurde? Of lossen we het anders op? Denk maar aan wachtvakken, verdeelapps en kentekendagen.

Recreatievlakken in Rotterdam.

Recreatievlakken in Rotterdam. Foto: Frank de Roo

,,Zo druk als donderdag hebben we het nog niet eerder meegemaakt”, verzuchtte Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsregio’s, aan het eind van een zonovergoten Hemelvaartsdag. En hij waarschuwde: ,,Als mensen niet snappen dat ze niet allemaal tegelijk naar dezelfde stranden, plassen en winkelcentra kunnen, dan krijgen we een zomer vol beperkingen.” Dan worden er net als donderdag stranden, zwemplassen en winkelstraten tijdelijk afgesloten of ontruimd, bedoelde hij daarmee.

Wat zouden oplossingen kunnen zijn, zodat we deze corona-zomer met zijn allen nog wel een beetje kunnen recreëren en toch op anderhalve meter van elkaar kunnen blijven? Drie ideeën op een rij.

‘Stap af van uw gewoonten’

De Nederlander is een enorm gewoontedier, zegt Stefan Hartman. Als het lekker weer is, gaan we naar het strand en wel naar de plek waar we altijd heen gaan. ,,Dat is een beslissing die mensen vaak al heel lang geleden voor zichzelf hebben genomen.” En een besluit waar we dus niet zomaar vanaf stappen, ook niet door een corona-epidemie.

Hartman is directeur van EFTI, een instituut voor toekomststudies op het gebied van vrije tijd en toerisme, onderdeel van de Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Ziet hij de Nederlander dan helemaal niet naar het strand van, pak ‘m beet, Monster gaan in plaats van naar de volle boulevard van Scheveningen? ,,Het is vaak lastig om mensen met een dergelijke boodschap te bereiken. Maar een kleine groep is wel bereid een alternatief te zoeken. Dan moet je er wel voor zorgen dat er alternatieven zijn. Bel eens naar Texel, daar zijn ze bezig met een app die dat regelt.”

Download een verdeel-app

Dat zijn ze in Texel inderdaad, zegt Frank Spooren, directeur van de VVV op Texel. Daar hebben ze deze week de Texel Map App gelanceerd, waarin je straks bijvoorbeeld kunt zien of er nog ‘tijdslots’ beschikbaar zijn voor een bezoek aan zeehondenopvang en natuurmuseum Ecomare. ,,En als er geen plek meer is, krijg je een alternatief voorgeschoteld.”

Wat de app ook moeten laten zien: waar is het druk op het eiland? Dat moet gebeuren aan de hand van informatie van bijvoorbeeld strandpaviljoens, maar ook van de toeristen zelf. ,,De ervaring leert sowieso: waar is het druk op het strand? Nou, honderd meter links van een strandtent en honderd meters rechts ervan. Als je een beetje doorloopt, is het meestal weer prima te doen.”

Maar ziet hij bijvoorbeeld de VVV van Zandvoort tegen toeristen zeggen ‘het is hier druk, gaat u fijn elders naar het strand’, zoals het Veiligheidsberaad zou willen? ,,Nou nee, dat lijkt me toch meer iets om landelijk op te pikken. Misschien kan de overheid de vakanties nog verder spreiden?”

Blijf in uw (wacht-)vak

Wat als we dan toch met zijn allen tegelijk gaan? Hoe beheers je dat? Frank Wijnveld, directeur van CrowdProfessionals en gepokt en gezameld in het beheersen van grote mensenmassa’s, ziet de binnenstad of het strand dan het liefst als een evenemententerrein.

,,Dan kun je daar mensen en middelen op inzetten’’, zegt hij. ,,We adviseren steden nu over looproutes in winkelstraten, met wachtvakken voor de winkelgevel, zodat daar geen opstoppingen ontstaan. Bij stranden kun je dan denken aan meldingen op LED-borden: het is hier druk, ga daar en daar naartoe. We moeten toe naar de planbare reis: dat je van tevoren in de media kunt checken op welk strand het druk is.”

Kentekendagen misschien? Dat op zaterdag alleen mensen met een even kenteken naar Zandvoort mogen en op zondag andersom? ,,Dat kan een sturingsmiddel zijn, het is makkelijk te regelen. Maar dan zit je nog steeds met die volle treinen die eraan komen.”

Recreatievakken

Andere praktische oplossingen, overgewaaid vanuit onder meer New York: de recreatievakken. In Rotterdamse parken waren ze met Hemelvaart al te bewonderen: witte cirkels op het gras, met voldoende afstand tot de volgende cirkel. Het nadeel daarvan: ook vriendengroepen van buiten een huishouden klitten samen in die cirkels, terwijl nog steeds het advies geldt om anderhalve meter afstand te bewaren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu