Hoe krijg je je warme huis snel weer lekker koel? Hier 7 tips

Hoe krijg je je huis weer koel? Foto: Shutterstock

Het is snikheet in huis. Hoe krijg je je warme woning zo snel mogelijk weer lekker koel? Hier 7 tips.

Tip 1: Is het buiten koeler dan binnen? Ramen open!

Snel en makkelijk: gooi je ramen open zodra het buiten koeler is dan binnen. Check je thermostaat en de weerapp op je telefoon, dan zie je het precies. En anders voel je het ook wel zodra je even de deur uitstapt.

Heb je een ventilator in huis? Dan kun je deze tactiek nog iets uitbreiden. Zet beneden een raam op een kiertje open zodat de koelere lucht naar binnen kan. Zet boven (waar de warmste lucht hangt) ook een raam open, en zet er een ventilator voor (naar buiten gericht). Zo wordt de warme lucht naar buiten geblazen.

Tip 2: Deuren open

Het helpt als de lucht vrij door je huis kan stromen. Zet deuren daarom zoveel mogelijk open.

Tip 3: Gebruik elektrische apparaten zo min mogelijk (en liefst 's nachts)

Wasmachines, vaatwassers, ovens, ze produceren allemaal warmte. Dagenlang helemaal zonder is natuurlijk niet handig, maar het helpt een beetje om elektrische apparaten niet op het warmste moment van de dag in te zetten.

Voor de fanatiekelingen: trek stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact. Dat helpt nog een beetje extra.

Tip 4: Laat de luchtafzuiging in de badkamer iets langer aan

Gedoucht met warm water? Doe de afzuiging niet direct na het douchen uit maar laat 'm nog een half uurtje aan. Zo wordt meer van de warme lucht weggezogen.

Tip 5: Kies voor energiezuinige lampen

Lampen geven niet alleen licht, ze geven ook warmte af. Hoe energiezuiniger de lampen zijn, hoe minder warmte er vrijkomt. Energiezuinige lampen zijn dus goed voor het klimaat, voor je portemonnee, én voor de temperatuur in je huis.

Tip 6: Gebruik ventilatoren

Vooruit, echt koeler wordt het hier niet van, de temperatuur gaat door ventilatoren niet omlaag. Maar die bewegende lucht voelt wel koeler, en ook dat is natuurlijk al fijn. Bonustip: zet een paar flessen met bevroren water voor je ventilator voor extra effect.

Tip 7: Koop een cactus! (Of tien)

Je hebt meer last van warmte als de luchtvochtigheid hoog is. Planten die je weinig water hoeft te geven, zoals cactussen en aloë vera, zorgen voor een drogere lucht. Zet ze in de vensterbank en ze houden ook nog wat zonlicht tegen.

Nooit meer zo'n warm huis? Check deze tips voor de lange termijn

Hittegolven in de zomer, die zullen de komende jaren vaker voorkomen. Hoe zorg je ervoor dat het een volgende keer niet zo warm wordt in je huis?

  • Veel warmte komt binnen via je ramen. Gordijnen en blinderingen dicht helpt. Karton voor het glas kan ook. Zonweringen en luiken aan de buitenkant helpen nog meer, zeker als ze een lichte kleur hebben (en het zonlicht dus niet opnemen maar weerkaatsen).
  • Plant struiken en bomen op strategische plekken zodat ze voor schaduw zorgen. Wil je snel resultaat, kies dan een soort dat snel groeit.
  • Van plan een huis te kopen of flink te verbouwen? Hoe lichter de kleuren, hoe minder warm je huis wordt. En goed geïsoleerde muren, daken en ramen houden de warmte beter buiten. Een groen dak met planten helpt ook.
Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu